O ustavnosti teksaškega zakona o splavu bodo presojali vrhovni sodniki

Svet 22. Okt 202121:10 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Andrew Kelly/REUTERS

Vrhovno sodišče ZDA je danes odločilo, da bo poslušalo argumente za in proti spornemu teksaškemu zakonu proti umetni prekinitvi nosečnosti, vendar je ponovno zavrnilo zahtevo, da do odločitve o ustavnosti zakona ustavi njegovo uveljavljanje. Argumentom za in proti zakonu bodo sodniki prisluhnili 1. novembra.

Tožbo je vložilo ameriško ministrstvo za pravosodje, ki trdi, da je teksaški zakon v nasprotju z ameriško ustavo glede na odločitev vrhovnega sodišča ZDA v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki je Američankam dala pravico do umetne prekinitve nosečnosti po vsem ozemlju ZDA.

Teksaški zakon prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu nosečnosti oziroma od trenutka, ko je pri zarodku moč zaznati srčni utrip. Ne uvaja kazenskih sankcij zvezne države Teksas, ampak zasebnim državljanom omogoča civilne tožbe proti vsem, ki kakorkoli pomagajo pri splavu.

Pred Bidnovo administracijo so tožbo zoper teksaške oblasti že vložile vložile klinike za umetno prekinitev nosečnosti in zdravniki, ki trdijo, da zakon omogoča ustrahovanje in nadlegovanje s strani nasprotnikov pravice do splava z zasebnimi odškodninskimi tožbami.

Tako kot v prvem primeru pred tedni, ko je sporni zakon začel veljati, je vrhovno sodišče tudi v primeru, ki ga je sprožila Bidnova administracija, s tesno večino pet proti štiri zavrnilo zahtevo po blokadi zakona do sprejema končne odločitve. Liberalni manjšini se je tudi tokrat pridružil konservativni predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, a je ne glede na to prevladalo mnenje preostalih petih konservativnih sodnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!