Bidnova vlada v boj zoper teksaški zakon proti splavu

Svet 15. Okt 202119:26 0 komentarjev
teksas splav prepoved
Chris Aluka Berry/REUTERS

Vlada Združenih držav Amerike bo poskušala ustaviti sporni teksaški zakon o prepovedi splava. Za to potezo se je pravosodno ministrstvo odločilo po tem, ko je sodišče odločilo, da zakon ostaja v veljavi.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je sporočila, da bo poskušala ustaviti teksaški zakon o splavu. Ta prepoveduje splav po približno šestem tednu nosečnosti, ko je mogoče zaznati srčni utrip zarodka. Običajno se to zgodi še preden ženska sploh ugotovi, da je noseča.

Zakon sicer ne uvaja kazenskih sankcij, temveč omogoča le zasebne civilne tožbe, tudi zoper vse, ki ženskam pri splavu pomagajo. Žrtve incesta ali posilstva v zakonu niso opredeljene kot izjema.

Pravosodno ministrstvo se je za to potezo odločilo po odločitvi sodišča, da zakon ostaja v veljavi. Tiskovni predstavnik ministrstva Anthony Coley je danes dejal, da bo vlada od vrhovnega sodišča zahtevala razveljavitev te odločitve.

Teksaški zakon je največja omejitev splava v ZDA v zadnjih 50 letih. Vrhovno sodišče je dovolilo začetek veljavnosti zakona, vendar ni odločalo o njegovi ustavnosti.

Strokovnjaki v ZDA zakon ocenjujejo kot največji poseg v pravico do splava v ZDA od odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam po ZDA omogočila pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Podobno restriktivne zakone, ki močno omejujejo pravico žensk do umetne prekinitve nosečnosti, je že pred Teksasom sprejelo več ameriških zveznih držav, kjer so na oblasti konservativni republikanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!