Ob napovedanem obisku Schmidta Dodik omilil napoved: “Sile ne bomo uporabili”

Svet 11. Sep 202311:13 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je prejšnji teden napovedal obisk Republike Srbske, ki naj bi se zgodil v kratkem. Potem ko je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik zagrozil, da ga bodo izgnali, če bo prišel v to entiteto, je Schmidt poudaril, da ga vselej ščiti njegov status diplomata, vključno z imuniteto. Dodik je sicer včeraj omilil svoje napovedi in dejal, da proti Schmidtu na ozemlju Republike Srbske ne bodo uporabili sile.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v nedeljo umaknil svoje grožnje visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Christianu Schmidtu in zagotovil, da proti njemu ne bodo uporabili sile, če bo prišel v to bosansko-hercegovsko entiteto. Pred tem je, spomnimo, minuli teden Dodik grozil z izgonom Schmidta, ta pa je kljub temu napovedal obisk, na katerem naj bi sestal z nevladniki.

“Nihče od nas ne bo uporabil sile, to je bolj kazanje mišic, ki ga bodo poskušali oni,” je v nedeljo po poročanju portala Klix.ba izjavil Dodik. “Nekega dne ga bomo izgnali,” je še napovedal in poudaril, da Schmidt ni dobrodošel v Republiki Srbski in njenih institucijah. Ponovil je, da Schmidt ni bil izbran v skladu z daytonskim mirovnim sporazumom in postopki v Varnostnem svetu Združenih narodov, kjer sta leta 2021 do njegovega imenovanja zadržke imeli Rusija in Kitajska. Po njegovih besedah ljudje od njega zahtevajo, da Schmidta razglasi za nezaželeno osebo.

Dodik je minuli teden sporočil, da pripravljajo odlok, na podlagi katerega bo policija pridržala in deportirala Schmidta, ko bo prišel v Republiko Srbsko. Če bi bil na njenem ozemlju v tranzitu, bi mu zagotovili spremstvo, da bi entiteto čim hitreje prešel.

christian schmidt
Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt (Foto: PROFIMEDIA)

Schmidt je nato napovedal, da bo v prihodnjih dneh obiskal Republiko Srbsko, in opozoril, da bi Dodik moral ustaviti svojo “egocentrično norost”. Dodikove grožnje so obsodile tudi Evropska unija in ZDA.

Dodik je v nedeljo še sporočil, da bi bilo zaradi Schmidtove varnosti bolje, da nikoli več ne pride v Republiko Srbsko. Dodal je, da bo policija preprečila morebitne incidente, ni pa izključil nevšečnosti, če bi visoki predstavnik naslednji teden vendarle prišel v to entiteto.

Dodik je s Schmidtom zadnje mesece v sporu zaradi več zadev. Med drugim je parlament v Banjaluki junija sprejel zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Zaradi tega je tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do pet let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!