Hamas in Islamski džihad zavrnila egiptovski predlog za trajno prekinitev ognja

Svet 25. Dec 202309:42 > 19:32 10 komentarjev
Izraelski vojaki
Izraelski vojaki (Foto: Violeta Santos/REUTERS)

Medtem ko se izraelski vojni kabinet pripravlja na razpravo o načrtu za vzpostavitev premirja v Gazi, ki ga je predlagal Egipt, je napadov izraelske vojske vse več, veča se tudi njihova intenziteta. Število žrtev izraelskega zračnega napada na begunsko taborišče Al Magazi v središču območja Gaze je naraslo na več kot sto, zaradi česar ta napad že velja za enega najsmrtonosnejših v izraelski zračni kampanji. Izrael je sredi dneva v osrednjem delu Gaze razglasil štiriurno humanitarno premirje. Hamas in skupina Islamski džihad sta medtem po navedbah egiptovskih virov zavrnila predlog Kaira o predaji nadzora nad Gazo v zameno za trajno prekinitev ognja.

Izraelski vojni kabinet naj bi danes razpravljal o načrtu za vzpostavitev premirja, ki ga je predlagal Egipt. Ta predvideva sedem do deset dni prekinitve ognja, v tem času pa naj bi izvedli nove izmenjave ujetnikov in osvobodili vse talce, ki jih v Gazi še vedno zadržuje Hamas.

Izraelske obrambne sile so sicer v osrednjem delu Gaze vzpostavile štiriurno humanitarno prekinitev ognja, med katero lahko prebivalci Gaze obnovijo svoje zaloge vode in hrane, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Izraelska vojska sicer nadaljuje operacije in ocenjuje, da bi lahko trajalo več mesecev preden bo prevzela nadzor nad mestom Han Junis na jugu Gaze. Ta konec tedna je bilo v palestinskih enklavi ubitih najmanj 16 izraelskih vojakov, ki se soočajo z gverilskimi napadi pripadnikov gibanja Hamas.

V izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Al Magazi v središču območja Gaze je bilo ponoči ubitih najmanj 70 ljudi, je sprva poročalo palestinsko ministrstvo za zdravje. Kasneje je število žrtev naraslo na več kot 100, zaradi česar je ta napad postal eden najsmrtonosnejših v izraelski zračni kampanji. Na tem območju sicer živi veliko družin.

Zavrnjen egiptovski predlog o trajni prekinitvi ognja

Hamas in skupina Islamski džihad sta medtem po navedbah egiptovskih virov zavrnila predlog Kaira o predaji nadzora nad Gazo v zameno za trajno prekinitev ognja. Edina koncesija, ki naj bi jo bili skupini pripravljeni izpolniti v zameno za prekinitev sovražnosti, je izpustitev več kot 100 izraelskih talcev, ki jih še vedno zadržujejo v Gazi.

Med žrtvami večinoma ženske in otroci

Bombe so padale na stanovanjske stavbe, uničevale celotne soseske in infrastrukturo, kot so ceste, ki vodijo v begunska taborišča in iz njih.

V zadnjih 12 urah je bilo v Gazi skupno ubitih več kot 100 ljudi, večinoma žensk in otrok, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izraelski vojak
Izraelski vojak (Foto: Israel Defense Forces/REUTERS)

Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so zaradi intenzivnih izraelskih zračnih napadov zaprte glavne ceste med Magazijem in dvema drugima begunskima taboriščema Al Burej in Al Nuseirat, kar ovira delo reševalnih ekip, poroča britanski BBC.

Netanjahu: Vojna v Gazi še ni blizu konca

Vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas še ni blizu konca, je danes po obisku v Gazi izjavil predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu. Hamas in njegov zaveznik Islamski džihad naj bi medtem zavrnila egiptovski predlog o predaji nadzora nad območjem Gaze v zameno za trajno prekinitev ognja.

“Pravkar sem se vrnil iz Gaze (…) ne ustavljamo se, nadaljujemo boj in ga bomo v prihodnjih dneh še okrepili. To bo dolga vojna, ki še ni blizu koncu,” je Netanjahu povedal v izjavi, ki jo je objavila njegova skrajno desna stranka Likud.

Izraelska vojska in Hezbolah z novo izmenjavo ognja ob libanonski meji

Izraelska vojska in pripadniki libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah so se danes ob izraelsko-libanonski meji znova medsebojno obstreljevali, sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili obe strani. Nobena od njiju sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Gibanje Hezbolah je sporočilo, da so iz južnega Libanona streljali na izraelske enote v Misgavu na severu Izraela in Beit Hilelu na okupirani Golanski planoti. Izraelske sile pa so sporočile, da so z bojnimi letali ponoči in zgodaj davi napadle položaje in infrastrukturo Hezbolaha v južnem Libanonu.

Izraelski tanki so kasneje čez dan obstreljevali položaje Hezbolaha, v njihovem poročilu pa je navedeno še, da so se popoldne v Roš Hanikri na sredozemski obali oglasile sirene za zračni napad, poroča dpa. Nobena od strani sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Intenzivnost izraelskih napadov se zgolj povečuje

Odkar je Varnostni svet Združenih narodov (ZN) minuli petek sprejel resolucijo, ki poziva k hitri, varni in povečani dostavi pomoči prebivalcem Gaze ter vzpostavitvi pogojev za trajno prekinitev sovražnosti, se je intenzivnost izraelskih napadov na območje le še povečala.

ZN še naprej opozarjajo, da se skoraj vsi prebivalci Gaze soočajo s hudim pomanjkanjem hrane in čiste pitne vode, primanjkuje pa tudi zdravil.

varnostni svet ZN
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

V Gazi je bilo od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Hamasom in izraelskimi silami, ubitih 20.424 ljudi, nekaj več kot 54.000 je ranjenih, kažejo zadnji podatki palestinskega ministrstva za zdravje. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra v napadu Hamasa ubitih nekaj manj kot 1200 ljudi, v ofenzivi na Gazo pa je doslej umrlo 157 vojakov, kažejo podatki izraelskih oblasti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje