Po dnevih pogajanj Varnostni svet le sprejel “brezzobo” resolucijo o Gazi

Svet 22. Dec 202307:16 > 18:29
varnostni svet ZN
Foto: Shannon Stapleton/REUTERS

Po večdnevnih pogajanjih in prilagajanjih besedila je Varnostnemu svetu Združenih narodov uspelo sprejeti resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati. Ta tudi tokrat ne poziva k takojšnji prekinitvi spopadov, ampak poziva k "ustvarjanje pogojev za trajno prekinitev sovražnosti." Ruski predstavnik, ki se je tako kot kolegica iz ZDA pri glasovanju vzdržal, je resolucijo označil za brezzobo.

Varnostni svet ZN je po tednu dni pogajanj med diplomati s 13 glasovi za in vzdržanima glasovoma ZDA in Rusije sprejel resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati. Resolucija zahteva neoviran dostop humanitarne pomoči in ustvarjanje pogojev za trajno prekinitev sovražnosti. Ne poziva pa k takojšnji prekinitvi spopadov.

Članice Varnostnega sveta ZN so se že od ponedeljka naprej pogajale o besedilu zadnjega predloga resolucije. Glavna ovira za potrditev so bile ZDA, ki v Varnostnem svetu zagovarjajo interese Izraela. Uvodni predlog je zahteval takojšnjo trajno prekinitev spopadov, vendar so ZDA temu nasprotovale, ker Izrael zavrača konec vojne dokler ne uniči Hamasa. ZDA so bile tudi proti zahtevi po premirju in zadnji predlog naj bi zahteval le nujno prekinitev sovražnosti za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.

Nato so se začeli prepirati okrog izvedbe dostave pomoči, pri čemer Izrael zahteva, da ima popoln nadzor nad tem kar prihaja v Gazo. Predlagatelji resolucije želijo mehanizem za nadzor pomoči, ki bi bil pod pristojnostjo ZN. Na koncu naj bi se zmenili, da bo za nadzor skrbel posebni koordinator ZN v sodelovanju z obema stranema v spopadu.

Za Rusijo brezzoba resolucija, za ZDA žarek upanja

Ruski veleposlanik v varnostnem svetu Vasilij Aleksejevič Nebenzija je bil v današnji razpravi oster do ZDA, ki so zavrnile prejšnje osnutke. Državo je obtožil da se izogiba odgovornosti in namerno zavlačuje pogajalski proces. Zadnjo verzijo resolucije, ki so jo nato tudi sprejeli, je označil za brezzobo, piše BBC. Rusija je sicer predlagala amandma, po katerem bi se besedilo resolucije znova vrnilo k izvornemu pozivu k nujni in trajni prekinitvi sovražnosti, vendar so ga ZDA ustavile z vetom.

Končna resolucija je po mnenju nekaterih kritikov precej razvodenel, ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield pa je zavrnila kritike o razvodeneli resoluciji in jo označila za “žarek upanja v morju nepredstavljivega trpljenja”. Zagotovila je, da si ZDA od samega začetka konflikta prizadevajo za omilitev humanitarne krize in dostavo pomoči v Gazo, osvoboditev talcev in zaščito nedolžnih civilistov. Izrazila pa je nezadovoljstvo, ker Varnostni svet ni neposredno obsodil napada Hamasa na Izrael.

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je v odzivu znova pozval k takojšnjemu premirju, resolucijo pa je ocenil kot “korak v pravo smer”. Skrajno gibanje Hamas pa je resolucijo kritiziralo kot nezadosten korak za zadovoljitev humanitarnih potreb prebivalcev Gaze v katastrofalnih razmerah, ki jih je ustvaril izraelski vojaški stroj. Hamas je še obtožil ZDA, da so si v minulih dneh močno prizadevale za to, da so resoluciji odvzeli bistvo in jo sprejeli v šibki obliki.

Izraelski zunanji minister Eli Cohen je takoj po glasovanju v Varnostnem svetu sporočil, da bo Izrael iz varnostnih razlogov še naprej izvajal inšpekcije humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan pa je dodal, da “Združenim narodom ni mogoče zaupati, da bodo nadzorovali prihajajočo pomoč”.

Sprejem sta pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Von der Leyen je na družbenem omrežju X zapisala, da komisija skupaj s partnerji v regiji in izven nje skuša nasloviti nujne humanitarne potrebe prebivalcev Gaze in se že zdaj pripraviti na čas po koncu spopadov.

Sprejem resolucije so na družbenem omrežju X pozdravili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Kot so zapisali, je nujno zagotoviti neovirano in trajnostno humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu na celotnem območju Gaze. “Upamo, da bo resolucija čim prej implementirana na terenu. Slovenija nadaljuje s pozivi za polno spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava, trajno premirje in izpustitev vseh talcev,” so še zapisali v izjavi.