Ob začetku zasedanja ministrov G7 poziv k ukrepanju “v tem kritičnem desetletju”

Svet 15. Apr 202316:35 1 komentar
Zasedanje ministrov G7, pristojnih za podnebje
PROFIMEDIA

Ministri držav skupine G7, pristojni za podnebje, v Saporu na Japonskem danes začenjajo dvodnevno zasedanje, med drugim namenjeno uresničevanju zavez glede zmanjšanja deleža fosilnih goriv. Države G7 so pod vse večjimi pritiski, da naj z jasnimi in odločnimi ukrepi delujejo tudi kot zgled drugim velikim gospodarstvom, na čelu s Kitajsko.

Ministri Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Združenega kraljestva in ZDA želijo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pokazati napredek pri ključnih zavezah glede uporabe obnovljivih virov energije.

Kot opozarjajo okoljevarstvene organizacije, bi bilo kakršno koli odstopanje od obljub o odmiku od premoga in zemeljskega plina velika napaka. Združeni narodi so v marca objavljenem poročilu namreč opozorili, da je globalno segrevanje preveč intenzivno, da bi lahko opustili katerega koli od naporov za njegovo zmanjšanje.

Iz osnutka izjave ministrov, ki je neuradno zaokrožil v javnosti, sicer izhaja, da niso naklonjeni popuščanju pri zmanjševanju segrevanja ozračja. “Glede na nizka pričakovanja bo rezultat očitno boljši, kot so domnevali mnogi,” je za AFP dejal Ed King iz GSCC, družbe za komuniciranje, osredotočene na okoljske teme.

Osnutek izjave po navedbah AFP med drugim vključuje poziv vsem državam k ukrepanju “v tem kritičnem desetletju”. Izpostavlja tudi nujnost zmanjšanja svetovnih izpustov toplogrednih plinov za 60 odstotkov do leta 2035 glede na raven iz leta 2019. Manj enotnosti naj bi bilo glede opuščanja fosilnih goriv. Medtem ko naj bi se Velika Britanija in Francija zavzemali za bolj ambiciozne cilje, naj bi preostalih pet članic skupine zagovarjalo bolj konservativen pristop.

Zasedanje ministrov G7, pristojnih za podnebje
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje