Znane obtožbe za Teixeiro, grozi mu do 15 let zapora

Svet 14. Apr 202309:09 > 17:20 5 komentarjev
Jack Douglas Teixeira
Margaret Small/REUTERS

FBI je aretirala 21-letnega pripadnika ameriške nacionalne garde Jacka Teixeira, ki je osumljen, da je razkril zaupne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini. Motiv za izdajanje tajnih informacij ni znan, naj pa bi gojil skepticizem do ameriške vlade. Na sodišču v Bostonu so ga obtožili nepooblaščenega hranjenja in posredovanja zaupnih dokumentov ameriške vlade. Glede krivde se uradno še ni izrekel, grozi pa mu do 15 let zapora.

Včeraj je FBI aretirala 21-letnega pripadnika ameriške nacionalne garde Jacka Teixeira. Aretiran je bil na svojem domu v mirnem kraju Dighton na podeželskem predelu Massachusettsa.

Teixeira je obtožen nepooblaščenega odnašanja in posredovanja zaupnih podatkov, dejanje pa obravnavajo kot namerno kaznivo.

Teixeiro so popoldan vklenjenega pripeljali na zaslišanje pred zvezno sodišče v Bostonu, poroča CNN. Obtožen je nepooblaščenega posredovanja in hrambe zaupnih dokumentov, poroča BBC. Ameriško pravosodno ministrstvo je zahtevalo, da Teixeira do sojenja ostane v priporu.

V nalogu za aretacijo je zapisano, da je Teixeira od leta 2021 opravil najvišje varnostno preverjanje, kar je obvezno za delo v letalski nacionalni gardi. Lanskega februarja je bil povišan v letalca prvega razreda. V dokumentu je tudi razkrito, da je 21-letnik po tem, ko so mediji začeli poročati o uhajanju informacij v začetku aprila, na službenem računalniku iskal ključno besedo “puščanje,” da bi preveril, koga ameriške obveščevalne službe sumijo. Zaslišanje bo prihodnjo sredo.

Biden: Ugotavljamo veljavnost dokumentov

Če bo Teixeira spoznan za krivega v obeh točkah obtožnice, mu grozi do 15 let zapora, poročajo ameriški mediji in britanski BBC. Za nedovoljeno hranjenje zaupnih dokumentov mu grozi do 10 let, za posredovanje pa največ pet let za rešetkami.

Glede na dokument, ki ga je sodišču posredovala ameriška vlada, je imel kot pripadnik letalske nacionalne garde od leta 2021 dovoljenje za dostop do dokumentov najvišje stopnje tajnosti in “drugih strogo zaupnih informacij”.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je pozno popoldan zvezne agencije pozval, naj okrepijo varnostne ukrepe po uhajanju tajnih dokumentov.

“Medtem ko še vedno ugotavljamo veljavnost dokumentov, sem vojski in obveščevalni skupnosti naročil, naj sprejme ukrepe za dodatno zavarovanje in omejitev distribucije občutljivih informacij,” je dejal Biden.

Kot je razvidno s posnetkov, se Jack Teixeira, ki ga je na domu obiskalo okoli osem oboroženih pripadnikov FBI, aretaciji ni upiral. Pred prihodom agentov je na terasi mirno bral knjigo.

Vodil bi ga lahko predvsem skepticizem do lastne vlade

Osumljeni, ki je kot strokovnjak za informacijsko tehnologijo delal v enoti ameriške nacionalne garde v Massachusettsu, naj bi bil vodja skupine na spletni klepetalnici Discord, priljubljeni predvsem med ljubitelji iger, v kateri so se tajni dokumenti pojavili prvič, piše BBC.

V spletni skupini, ki so jo sestavljali predvsem najstniki, je več mesecev delil zaupne dokumente. Ti so vsebovali ocene ZDA o vojni v Ukrajini, pa tudi občutljive skrivnosti o ameriških zaveznikih. Člani spletne skupine naj bi prihajali iz več evropskih, azijskih in južnoameriških držav, tudi iz Rusije in Ukrajine.

Pentagon je uhajanje informacij ugotovil šele, ko so dokumenti začeli curljati v javnost. Razkritje je v zadrego spravilo ameriško administracijo, po mnenju pristojnih pa je obtoženi povzročil tudi tveganje za nacionalno varnost.

Motiv za dejanje ni znan, lahko pa bi 21-letnika, ki se je nacionalni gardi pridružil leta 2019, v to vodilo predvsem skepticizem, ki ga je gojil do ameriške vlade. Po pričevanjih njegovih prijateljev naj namreč ne bi bil ne žvižgač ne tuji agent, poroča CBS News.

“Neumna otroška napaka”

Za Reuters je spregovoril tudi njegov nekdanji sošolec Eddy Souza. Kot je dejal, je bil presenečen, ko je izvedel za njegovo aretacijo. “Veljal je za tihega in neproblematičnega. Zdi se, kot da je šlo zgolj za neumno otroško napako,” je dejal.

Teixeira naj bi v javnost posredoval najmanj 50 dokumentov, preiskovalci pa sumijo, da jih je v javnost prišlo več kot 100. Dokumente je najprej objavljal v manjši zaprti skupini spletne klepetalnice, nato jih je začel objavljati tudi na drugih priljubljenih strežnikih platforme Discord, z množico uporabnikov z vsega sveta. Od tam so se nato dokumenti razširili po različnih spletnih kanalih po vsem svetu.

Teixeira je sicer v ameriški gardi zasedal relativno nizek ‘začetniški’ položaj, vendar je imel do zaupnih podatkov kljub temu dostop. Kot so pojasnili v Pentagonu, ki dogodek še preučuje, je narava ameriške vojske, da tudi mladim pripadnikom zaupa visoko stopnjo odgovornosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje