Po objavi domnevno zaupnih dokumentov ZDA še naprej mirijo zaveznike

Svet 12. Apr 202312:00 4 komentarji
Pentagon
Joshua Roberts/REUTERS

ZDA še naprej mirijo zaveznike, ki jih je vznemirila objava domnevno zaupnih dokumentov ameriškega ministrstva za obrambo.

Ameriški zunanji in obrambni minister Antony Blinken in Lloyd Austin sta govorila z ukrajinskima kolegoma, ob tem ko skušajo ZDA pomiriti svoje zaveznike, potem ko se je na spletu pojavila množica domnevno zaupnih dokumentov ameriškega obrambnega ministrstva.

Blinken je na novinarski konferenci v Washingtonu povedal, da so bili v minulih dneh v stikih z zvezniki in partnerji na visoki ravni, da bi jim zagotovili zavezanost ZDA varovanju obveščevalnih podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot že zapisano, je govoril tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in mu znova potrdil “trajno ameriško podporo Ukrajini in njenim prizadevanjem za obrambo ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti”.

Austin pa je v Washingtonu na novinarski konferenci po pogovorih s filipinskim obrambnim in zunanjim ministrom povedal, da je govoril z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Znova mu je zagotovil, da uhajanje dokumentov jemljejo zelo resno in da bodo storili vse, da pridejo zadevi do dna.

ZDA
Elizabeth Frantz/REUTERS

Povedal je še, da se, odkar so ga 6. aprila obvestili o nepooblaščenem razkritju zaupnih in občutljivih dokumentov, vsakodnevno sestaja z odgovornimi na ministrstvu in da so odredili notranjo preiskavo, medtem ko je pravosodno ministrstvo začelo svojo kazensko preiskavo. “To jemljemo zelo resno in še naprej tesno sodelujemo s svojimi zavezniki in partnerji,” je dejal in dodal, da so bili dokumenti datirani z 28. februarjem in 1. marcem.

Kot smo že pisali, domnevni zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so se v petek pojavili na družbenih omrežjih, kot sta Twitter in Discord, med drugim vsebujejo tajne obveščevalne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, med drugim o stanju ukrajinske protizračne obrambe. Po poročanju medijev vsebujejo informacije o dobavah orožja Ukrajini in pomisleke o morebitnem pomanjkanju streliva v Kijevu. V njih so tudi informacije o domnevnih načrtih Nata in ZDA o tem, kako se ukrajinska vojska pripravlja na spomladansko ofenzivo, s katero naj bi ponovno prevzela ozemlje od Rusije. Britanski BBC poroča, da eden od dokumentov navaja, da v Ukrajini delujejo pripadniki specialnih enot iz več zahodnih držav. Največ naj bi jih bilo iz Velike Britanije (50), sledijo Latvija (17), Francija (15), ZDA (14) in Nizozemska (eden).

Časnik Washington Post je poročal, da naj bi eden od dokumentov navajal, da je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi ukazal proizvodnjo 40.000 raket za Rusijo, kar je Bela hiša že zanikala. V dokumentih naj bi se po poročanju tiskovne agencije Reuters pojavile tudi trditve, da se je Srbija strinjala z oboroževanjem Ukrajine. Na te navedbe se je odzval srbski obrambni minister Miloš Vučević in zatrdil, da so trditve laž.

Številnih dokumentov sicer ni več na družbenih omrežjih, kjer so bili sprva objavljeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje