Obrambni minister Šarec: “Močno podpiramo Bosno in Hercegovino”

Svet 28. Nov 202313:40 > 14:46 4 komentarji
Marjan Šarec
Foto: Vlada/X

Obrambni minister Marjan Šarec je na dvodnevnem obisku v Sarajevu zagotovil jasno podporo Bosni in Hercegovini na njeni poti v evroatlantske integracije. "Vedno obstajajo tveganja, a mislim, da je bolje, da se osredotočimo na to, kaj bomo storili, da ta tveganja odpravimo in da BiH nadaljuje svojo pot proti EU. To je zdaj naš skupni cilj. Vsi so odgovorni za mir in stabilnost in vsak mora na tej poti vložiti vse napore," je poudaril Šarec.

Obrambni minister Marjan Šarec je danes v Sarajevu po srečanju s tamkajšnjim kolegom Zukanom Helezom znova zagotovil odločno podporo Bosni in Hercegovini na njeni poti v evroatlantske integracije.

Glede varnostnih razmer v regiji je ocenil, da vedno obstajajo tveganja, ter poudaril, da si morajo za mir in stabilnost prizadevati vsi na območju.

Šarec je še dejal, da Slovenija ostaja v celoti zavezana misiji Evropske unije v BiH Eufor Althea, in pozdravil nedavno podaljšanje njenega mandata s strani Varnostnega sveta Združenih narodov. Eufor Althea je po njegovih besedah ključen varnostni in stabilizacijski element v državi, Slovenija pa kot ena od sodelujočih držav v tej operaciji ceni Natovo podporo.

Šarec se je med svojim dvodnevnim obiskom v BiH sestal tudi s poveljnikom misije Eufor, generalmajorjem Helmutom Habermayerjem. Pojasnil je, da o podrobnostih njunega srečanja ne more govoriti, a da so varnostne razmere v regiji trenutno takšne, da bodo vsi morali še naprej vlagati napore za zagotovitev stabilnosti in napredka.

“Vedno obstajajo tveganja, a mislim, da je bolje, da se osredotočimo na to, kaj bomo storili, da ta tveganja odpravimo in da BiH nadaljuje svojo pot proti EU. To je zdaj naš skupni cilj. Vsi so odgovorni za mir in stabilnost in vsak mora na tej poti vložiti vse napore,” je poudaril.

Helez je spomnil, da je Šarec med svojim obiskom v BiH obiskal tudi enoto iz Slovenije, ki jo sestavlja okoli 20 vojakov. Pri tem je izrazil željo, da bi se število slovenskih vojakov še povečalo. “Mi bi želeli, da bi jih bilo več in da bi se to število v prihodnjem obdobju morda povečalo,” je izjavil.

Šarec je zagotovil, da bo Slovenija še naprej prisotna na sedežu Nata v Sarajevu in v drugih Natovih enotah v regiji. “Varnostne izzive, s katerimi se soočamo zdaj, lahko najbolje rešujemo z vzpostavljanjem trdnih odnosov in partnerstvom, sodelovanjem in deljenjem skupnih vrednot. Nobena država se ne more sama učinkovito spopasti z globalnimi izzivi,” je ocenil.

Minister je danes izrazil tudi zadovoljstvo nad napredkom, ki so ga dosegli s pomočjo sredstev preko Evropskega mirovnega instrumenta, ko sta bila odobrena ukrepa pomoči za razminiranje in za krepitev zmogljivosti oboroženih sil BiH.

Slovenija je v okviru Natove pobude za izgradnjo obrambnih zmogljivosti BiH prevzela vodenje projekta za krepitev zmogljivosti vojaške policije, izvaja pa tudi več drugih razvojnih projektov v občinah po državi. Šarec je pri tem izpostavil, da v prihodnjem letu načrtujejo dodatne civilno-vojaške projekte, ki bodo usklajeni z lokalnimi potrebami. Ključna povezava z lokalnimi skupnostmi so po njegovih besedah tudi hiše za povezavo in opazovanje (LOT), ki delujejo v okviru misije Eufor Althea.

Marjan Šarec na obisku v BiH Marjan Šarec na obisku v BiH
Marjan Šarec na obisku v BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO)
Marjan Šarec na obisku v BiH Marjan Šarec na obisku v BiH
Marjan Šarec na obisku v BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO)

Helez je pri tem izpostavil, da Slovenija in BiH vsako leto podpisujeta dvostranske sporazume in da imata letos 16 skupnih projektov. Polovico so jih izvedli v Sloveniji, polovico pa v BiH.

Obrambni minister BiH je še spomnil, da je bila Slovenija leta 2014 ena od najbolj aktivnih pri odpravljanju posledic poplav v BiH, letos pa je BiH pri odpravljanju posledic poplav pomagala Sloveniji. “Želim poudariti, da si v stiski pomagamo,” je dejal Helez in sporočil, da je Slovenija partnerica BiH na njeni evroatlantski poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje