Zaradi obtožb o sodelovanju v napadu Hamasa ustavljeno financiranje agencije ZN

Svet 28. Jan 202408:27 > 11:25 2 komentarja
Uničen sedež UNRWA v Han Junisu
Uničen sedež UNRWA v Han Junisu (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k nadaljnji pomoči agenciji za palestinske begunce, potem ko je več držav po obtožbah o sodelovanju nekaj zaposlenih pri napadu Hamasa na Izrael ustavilo financiranje. Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je to odločitev označil za šokantno, izraelski zunanji minister Izrael Kac pa ga je pozval k odstopu.

Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) je v petek sporočila, da je zaradi navedb Izraela, da so sodelovali pri napadu islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo.

Zaradi obtožb so že kmalu začasno ustavitev financiranja agencije naznanile ZDA, sledile so še Velika Britanija, Avstralija, Kanada, Italija, Finska, Nemčija, Nizozemska in Švica.

“Čeprav razumem njihovo zaskrbljenost – tudi sam sem bil zgrožen nad obtožbami – močno pozivam vlade, ki so začasno ustavile financiranje, naj vsaj zagotovijo nadaljevanje operacij UNRWA,” je pozno v soboto po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Potrdil je, da se obtožbe, ki jih preiskujejo tudi Združeni narodi, nanašajo na 12 ljudi. Devet so jih odpustili, eden je mrtev, identiteto dveh drugih pa še ugotavljajo. Tako kot pred njim Philippe Lazzarini je tudi sam napovedal, da bodo odgovorni za svoja dejanja odgovarjali.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini
Vodja UNRWA Philippe Lazzarini (Foto PROFIMEDIA)

A kot je dodal, domnevna dejanja nekaterih zaposlenih ne bi smela pomeniti kaznovanja za več tisoč drugih uslužbencev. Odločitev o prekinitvi financiranja je kot šokantno označil tudi prvi mož agencije Lazzarini, češ da gre za obtožbe na račun majhnega števila uslužbencev. Kot je še poudaril, so od pomoči agencije odvisna življenja ljudi v Gazi.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je Lazzarinija v odzivu pozval k odstopu, potem ko je že pred tem v soboto naznanil, da si bo Izrael po vojni prizadeval ustaviti delovanje agencije v Izraelu.

Na območju Gaze se sicer nadaljujejo intenzivni spopadi, ki so najhujši v Han Junisu na jugu palestinske enklave. Tisoči civilistov so na poziv izraelske vojske zbežali proti meji z Egiptom. Predstavnik vojske je danes v arabskem jeziku izdal poziv prebivalcem štirih okrožij Han Junisa, naj zapustijo domove in se zatečejo na za to določeno območje. Temu naj bi bile namenjene nekajurne prekinitve napadov danes, v ponedeljek in torek.

Ameriški mediji medtem poročajo, da naj bi bil blizu dogovor o prekinitvi spopadov in izpustitvi preostalih talcev. Pogovori o tem naj bi danes potekali v Parizu. Ob sklicevanju na vire v ameriški vladi časnik New York Times piše, da naj bi dogovor vključeval izpustitev več kot 100 preostalih talcev v zameno za ustavitev izraelskih vojaških operacij za približno dva meseca. Ob prvotni prekinitvi nasilja za mesec dni bi na prostost odšli ženske, starejši in ranjeni. V drugi fazi bi za še 30 dni premirja izpustili zajete moške in vojake.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje