Oči uprte v Alabamo, kjer bodo izpeljali prvo usmrtitev z dušikovim plinom

Svet 25. Jan 202408:30 5 komentarjev
Zapor v Alabami
Zapor, v katerem je Smith preživel svojo kazen. (Foto: Holman Correctional Facility)

Potem ko je v zadnjem trenutku izgubil pritožbo, obsojenca iz Alabame Kennetha Eugena Smitha, ki čaka na smrtno kazen, manj kot 24 ur loči do prve usmrtitve z dušikovim plinom v ZDA oziroma na svetu. Pred dvema letoma so ga že poskušali usmrtiti s smrtonosno injekcijo, a neuspešno.

Vrhovno sodišče ZDA in nižje prizivno sodišče nista ustavila smrtne kazni, ki so jo odvetniki Kennetha Eugena Smitha označili za kruto in nenavadno. Smith bo tako postal prvi človek v ZDA in na svetu, ki ga bodo usmrtili z dušikovim plinom, poroča BBC.

Visoki komisar ZN za človekove pravice je dejal, da bi ta način usmrtitve lahko pomenil mučenje ali drugo kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje, in pozval k ustavitvi usmrtitve.

Smithova odvetniška ekipa pa trdi, da je metoda z dušikovim plinom “nedavno izdana in nepreverjena”, zaradi česar mu grozi, da se bo zadušil z lastnim bruhanjem. Medtem zvezna država Alabama navaja, da pričakujejo, da bo v nekaj sekundah izgubil zavest in umrl v nekaj minutah.

Uporabo dušikove hipoksije so v Alabami in še dveh ameriških zveznih državah odobrili, ker je zdravila, ki se uporabljajo za smrtonosne injekcije, vse težje dobiti.

Kenneth Eugene Smith
Kenneth Eugene Smith (Foto: Alabama Department of Corrections via REUTERS)

58-letnega Smitha so v Alabami že pred dvema letoma poskušali usmrtiti z injekcijo, vendar poskus ni uspel zaradi oteženega dostopa do žile. Ob polnoči se je državni nalog za izvršitev smrtne kazni iztekel, zato so usmrtitev prestavili.

Usmrtitev z dušikovim plinom se mora zgoditi v 30-urnem oknu, ki se je začelo 25. januarja opolnoči in se konča 26. januarja ob 6. uri zjutraj (po lokalnem času). Zgodila se bo v zaporu William C. Holman Correctional Facility v mestu Atmore, le nekaj kilometrov od meje s Florido. To je edini zapor v Alabami, ki ima komoro za usmrtitve.

Alabama ima eno najvišjih stopenj usmrtitev na prebivalca v ZDA, še vedno pa na usmrtitev čaka 165 ljudi. Od leta 2018 je država odgovorna za tri neuspešne poskuse usmrtitve s smrtonosno injekcijo.

Kenneth Eugene Smith je bil leta 1989 obsojen za umor žene pridigarja Elizabeth Sennett, ki jo je umoril po naročilu. Za to je takrat dobil 1.000 dolarjev. Skupaj z Johnom Forrestom Parkerjem, ki so ga usmrtili leta 2010, sta takrat 45-letno Elizabeth Sennett pretepla z orodjem za kamin, zabodla v prsni koš in vrat, nato pa prizorišče priredila tako, da je bilo videti, kot da je šlo za ponesrečen rop. Njen mož, ki je bil do vratu v dolgovih, je načrt skoval, da bi pobral zavarovalnino. Ko so bili preiskovalci blizu tega, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, se je ubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje