Od begunca iz BiH do trenerja enega največjih teniških zveznikov

Svet 19. Nov 202316:58 0 komentarjev
Nekdanji tenisač Ivan Ljubičić in Roger Federer
Foto: PROFIMEDIA

Ivan Ljubičić je kot begunec v času vojne v devetdesetih zapustil Bosno in Hercegovino, a je kljub težkim začetkom nato povzpel skoraj na sam vrh svetovne lestvice ATP. Kasneje si je kariero zgradil še kot trener velikih teniških imen. O zgodbi enega najboljših tenisačev bivše Jugoslavije, bo v novem dokumentarnem filmu spregovoril tudi sloviti Roger Federer.

Ivan Ljubičić je eden najboljših teniških igralcev nekdanje skupne države. Hrvat, ki je bil sicer rojen v bosanskem mestu Banjaluka, je državni prvak Jugoslavije postal že pri svojih dvanajstih letih.

Uspeh Ljubičića bo zdaj ovekovečen še z dokumentarnim filmom, ki bo premierno predvajan konec leta. Ta se po poročanju italijanske redakcije programov Sky Sports imenuje “Ljubo, človek, ki ga je rešil tenis”.

Nekdanji jugoslovanski as v dokumentarcu med drugim opisuje težko otroštvo in trenutke, ko je moral zapustil svoj rojstni kraj.

“Rojen sem v Banjaluki in spomnim sem, kako so dan za dnem prihajali v šolo ter mi kazali – ta je Srb, ta je Hrvat,” razlaga Ljubičić.

44-letnik je dejal tudi, da je o mestu na bregovih reke Vrbas, sanjal 25 let. “Spomnim se občutka osamljenosti in pomanjkanja možnosti, da se orientiram. Mislim, da sem ravno zaradi takšnih težav dosegel visoko raven tenisa.”

Od begunca do treniranja zvezd

Banjaluko je zaradi vojne zapustil na začetku 90. let. Z mamo Haziro in bratom Vladom je leta 1992 kot begunec prispel v Hrvaško.

Ljubičić se je od tam preselil v Italijo in pri zahodnih sosedih začel teniško kariero. V tej je osvojil deset turnirjev, leta 2006 pa kariero kronal s tretjim mestom na svetovni lestvici ATP.

Slavjem z loparjem v roki so sledili še uspehi ob igriščih. Pod njegovo taktirko je namreč igral kanadski igralec srbsko-črnogorskih korenin Miloš Raonić, nato tudi sloviti Roger Federer. Eden izmed treh največjih imen tenisa vseh časov se bo med drugim pojavil in spregovoril v prihajajočem dokumentarcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!