Kaj je na fotografiji, ki že več kot pol stoletja leži na Luninem površju

Magazin 19. Nov 202305:08 3 komentarji
Charlie Duke, fotografija,, Luna, Ap
Foto: X

Na Luni že več kot pol stoletja leži fotografija ameriške družine, ki jo je tam pustil ameriški astronavt in je nekakšna relikvija človeškega raziskovanja vesolja.

Na območju Descartesovega višavja na Luni je 20. aprila 1972 pristal modul s posadko rakete Apollo 16, pete ameriške misije na Zemljin naravni satelit, ki je Zemljo zapustila štiri dni prej. Med tričlansko posadko je bil tudi Charles M. Duke, ki je lunarni modul pilotiral. Danes 88-letni astronavt je bil ob pristanku na Luni star 36 let in 201 dan in je do danes najmlajši človek, ki se je sprehajal po naši najbližji vesoljski sosedi.

Charlie Duke na Luni (Foto: X)

Duke je, tako kot vsi člani posadke, na potovanje lahko vzel majhen osebni predmet.

Izbral je družinski portret, fotografijo, na kateri so on, njegova žena in njuna otroka. Te fotografije pa ni izbral samo zato, da bi ga med trajanjem misije spominjala na dom, pač pa jo je s seboj odnesel, da jo pusti na Luni kot dokaz, da je bil tam predstavnik človeštva. Na hrbtni strani fotografije je namreč sporočilo, ki ga je napisal: “To je družina astronavta Charlieja Duka s planeta Zemlja, ki je 20. aprila 1972 pristal na Luni.” Ob napisu so tudi prstni odtisi vseh članov družine. Fotografijo je zavil v plastičen ovitek, vse skupaj pa je po pristanku položil na Lunino površino blizu lunarnega modula.

Charlie Duke, Luna, Apollo 16, Nasa, družina
Družina Charlieja Duka (Foto: X)

Ker Luna nima atmosfere, ta ni vplivala na kakovost fotografije, čeprav je morda zbledela zaradi vpliva sončnih žarkov.

Kot na strani Startalk piše Jeffrey Simmons, ki se je srečal z Dukom, je nekaj trenutkov po tem, ko je astronavt položil fotografijo na površino in jo fotografiral, visoka temperatura (110 stopinj) plastični ovitek zvila. Tako visoka temperatura vlada na Luni na tistih predelih, ki jih obsije Sonce, kajti, kot rečeno, Luna nima atmosfere, ki bi njeno površino ščitila pred sevanjem iz vesolja. V predelih, ki jih žarki ne dosežejo, pa vlada temperatura blizu absolutne ničle (–273 stopinj).

V kakšnem stanju je fotografija danes, ni znano. Je pa postala nekakšna relikvija človeškega raziskovanja vesolja in simbolizira trajno vez med astronavti in njihovimi najdražjimi na Zemlji, piše uporabnik omrežja X, ki je objavil zgodbo.