Odločitev britanskega milijarderja, ki je povzročila velik padec delnic

Svet 05. Dec 202309:41 2 komentarja
Richard Branson
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Britanski milijarder Richard Branson je napovedal zaustavitev vlaganj v podjetje Virgin Galactic, ki ga je ustanovil sam. Cene delnic podjetja, ki se ukvarja z vesoljskim turizmom, so takoj po napovedi občutno padle.

Richard Branson je kot razlog navedel, da ima podjetje dovolj sredstev. Delnice podjetja so takoj po odprtju borznih trgov v ponedeljek padle za kar 16 odstotkov in se ustalile pri približno 2 dolarjih (1,85 evra) za delnico, poroča CNN Business.

Za podjetjem Virgin Galactic je prelomno leto, saj je po več letih čakanja s plovilom VSS Unity na rob vesolja uspelo odpeljati prve turiste. Še pred njimi je, v enem prvih poletov s posadko, na rob vesolja leta 2021 poletel tudi Richard Branson. Virgin Galactic je sicer lani na rob vesolja s posadko poletel skupno šestkrat.

Podjetje se je v zadnjem času soočalo tudi z nekaterimi spremembami. Novembra je tako odpustilo 185 zaposlenih, kar predstavlja približno 20 odstotkov osebja, svoja prizadevanja pa usmerilo v predstavitev nove linije suborbitalnih vesoljskih plovil, ki so jih razvijali več kot desetletje.

Virgin Galactic - VSS Unity
VSS Unity (Foto: PROFIMEDIA)

Branson je za Financial Times pred dnevi dejal, da se naložbe v podjetje tudi zaradi pandemije niso odrazile v najboljšem finančnem stanju. Kljub temu meni, da bi moralo biti v Virgin Galactic, v katerega je doslej vložil okoli ene milijarde dolarjev (okoli 900 milijonov evrov), dovolj sredstev, da doseže zadane cilje. Zadnji finančni izkazi Virgin Galactic kažejo, da je imelo podjetje novembra približno 1,1 milijarde dolarjev (okoli ene milijarde evrov) v gotovini in vrednostnih papirjih.

Branson je prepričan, da je to dovolj sredstev, da podjetje ostane na površju, dokler ne predstavi svoje nove linije letal na raketni pogon – imenovane Delta. Nova serija vesoljskih plovil naj bi v vesolje poletela leta 2026, poroča Virgin Galactic. Branson je dodal, da je še vedno navdušen nad podjetjem Virgin Galactic, ki se je dokazalo na področju vesoljskega turizma in razvoja tehnologije.

Podjetje je sicer v novembrskem poročilu napovedalo, da bo nekoliko zmanjšalo frekvenco poletov na rob vesolja in bo na leto tja poletelo le štirikrat. Naslednji polet na rob vesolja je načrtovan za januar 2024. Proti koncu naslednjega leta naj bi nato podjetje upokojilo plovilo VSS Unity in se pripravilo na novo obdobje s plovilom Delta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje