Odločitev slovenskega ustavnega sodišča odmevala tako v ZDA kot v Indiji

Svet 09. Jul 202219:12 > 19:17 0 komentarjev
LGBT
PROFIMEDIA

Odločitev slovenskega ustavnega sodišča, da ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni v skladu z ustavo, je odmevala tudi v tujih medijih. Kot so pisali, to postavlja temelj za pravice skupnosti LGBTQ v srednji in vzhodni Evropi, kjer v več državah še vedno velja ustavna prepoved istospolnih porok.

Petkova odločitev ustavnega sodišča, ki je istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok, je odmevala tudi izven meja Slovenije. Poleg največjih tujih tiskovnih agencij so o tem poročali tudi številni mediji.  Poleg ameriške, italijanske, avstrijske in srbske tiskovne agencije so povzetek sodišča med drugim objavili v nemškem Spieglu, pa v indijskem dnevniku The Hindu in ameriškem Washington Postu.

Ta je ocenil, da gre za pomembno odločitev, ki pomeni temelj za pravice skupnosti LGBTQ v tem delu Evrope, kjer ima več držav ustavne prepovedi istospolnih porok. Mediji so ob povzemanju odločitev sodišča spomnili, da se je temu najbolj približala Estonija leta 2016, ko je pristala na priznanje istospolnih zvez, sklenjenih v drugih državah. Hrvaška, Češka, Madžarska in Črna gora pa, da imajo zakone, ki vzpostavljajo civilno istospolno partnerstvo.

Odločitev prihaja nekaj tednov po tem, ko je slovensko vlado pod vodstvom ‘desničarskih konservativcev’ zamenjala liberalna vlada, piše Washington Post. Povzeli so tudi besede ministra za delo, družino in socialne zadeve Luke Mesca, ki je dejal, da bodo z največjim veseljem odpravili neustavnost. Državni zbor ima sicer šest mesecev časa, da to neustavnost odpravi, a Mesec je napovedal, da bo zakon pripravljen že v tednu ali dveh.

Za konec so pri časniku še povzeli odločbo sodišča, ki pravi, da je ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze, diskriminatorna. “Odločitev ustavnega sodišča ne zmanjšuje pomena instituta tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in ne spreminja pogojev ali posledic sklepanja zakonske zveze med osebama različnega spola. Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji,” je še povzel Washington Post.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!