Mesec po odločitvi ustavnega sodišča: V tednu ali dveh bomo pripravili zakon

Slovenija 08. Jul 202215:13 > 18:21 2 komentarja
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca je po odločitvi ustavnega sodišča povedal, da bodo na ministrstvu v tednu ali dveh pripravili zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti ureditve, ki istospolnim partnerjem ne omogoča poroke in posvojitve otrok. Odločitev ustavnega sodišče v koaliciji pozdravljajo, v NSi pa so do odločitve kritični. V Koaliciji za otroke gre so odločitev označili za škandalozno, krivično in ideološko motivirano.

Ustavno sodišče je odločilo, da ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni v skladu z ustavo. Dodali so tudi, da do odprave protiustavnosti velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. Državni zbor mora protiustavnost odpraviti v šestih mesecih.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo po napovedi ministra Luke Mesca v tednu ali dveh pripravilo zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti ureditve, ki istospolnim partnerjem ne omogoča poroke in posvojitve otrok. “To nam nalaga ustavno sodišče in to bomo storili z največjim veseljem,” je poudaril Mesec.

“Ustavno sodišče je danes razsodilo, da je razlikovanje med raznospolnimi in istospolnimi pari neustavno, kar pomeni, da imajo istospolni pari pri nas pravico do poroke in do posvojitve otrok. Kot minister za delo, družino in socialne zadeve to odločitev ustavnega sodišča pozdravljam,” je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Mesec. “Samo zakonsko urejeno priznavanje njihovih pravic lahko pripelje k dejanskemu zavedanju o tem, da je vsak posameznik obravnavan enakopravno in spoštljivo,” pa so sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Zagovornik načela enakosti pozdravlja odločitev ustavnega sodišča

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pozdravlja odločitev ustavnega sodišča. “Sodba ustavnega sodišča v celoti pritrjuje argumentaciji iz Zagovornikove zahteve za oceno ustavnosti delov Družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi iz decembra 2020,” so zapisali. Zagovornik pozdravlja tudi odločitev sodišča, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

“Evropske države, ki so zakonsko zvezo istospolnih parov že omogočile in v celoti izenačile pravice istospolnih parov s heterospolnimi pari, so Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica in Združeno Kraljestvo. Z današnjo odločitvijo Slovenija stopa ob bok državam, v katerih spolna usmerjenost ni več razlog za zakonsko neenakopravnost,” so še dodali.

Koalicijske stranke pozdravljajo odločitev, v NSi kritični

V Gibanju Svoboda odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo. Hkrati obljubljajo, da si bo vlada pod vodstvom Roberta Goloba in vsi poslanci Svobode po svojih najboljših močeh prizadevali v najkrajšem možnem času pripraviti zakonodajne spremembe in s tem odpraviti neskladje zakona z ustavo.

V SD so na družbenem omrežju Twitter zapisali, da je odločitev ustavnega sodišča zgodovinska zmaga enakosti. “Socialni demokrati pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča, da presojani ureditvi zakonske zveze in skupne posvojitve pomenita nedopustno diskriminacijo istospolnih parov,” so zapisali. Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon pa dodala, da gre za zmago človekovih pravic in da bo vlada naredila vse za čimprejšnjo odpravo ugotovljenega neskladja. “Dober dan za bolj odprto in enakopravno družbo,” je še zapisala.

Tudi v stranki Levica pozdravljajo odločitev. “Potrebnih je bilo veliko bojev in referendumskih kampanj, ampak naša družba je danes bolj enakopravna, kot je bila včeraj,” so zapisali v sporočilu za medije. “Z rosnimi očmi sprejemam odločitev ustavnega sodišča, ki je danes sporočilo, da je ugotovilo nedopustno diskriminacijo istospolnih parov pri ureditvi zakonske zveze in skupni posvojitvi otrok,” je ob tem povedal vodja poslancev Levice Matej T Vatovec.

Dodal je, da je ustavno sodišče še odločilo, da je edina ustrezna dikcija taka, kot so jo v Levici predlagali leta 2015, “da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca”. “Po sedmih letih mučnih bojev, posebej pa v luči vse bolj agresivnih teženj retradicionalizacije, ki je dosegla enega najbolj brutalnih vrhuncev pred tedni v ZDA s prepovedjo splava, je to odlična novica. Kaže tudi na to, da bitke za bolj odprto in enakopravno družbo niso brez pomena in da so potrebne ves čas, če ne želimo, da že pridobljene pravice erodirajo,” je še dodal.

V NSi so na Twitterju zapisali, da ocenjujejo, da je sedanja ureditev na tem področju ustrezna, “saj na prvo mesto postavlja koristi in interese otrok”. V SDS se še niso odzvali.

Koalicija za otroke gre: Odločitev je škandalozna, krivična in ideološko motivirana

V Koaliciji za otroke gre so odločitev ustavnega sodišča označili za škandalozno, krivično in ideološko motivirano. Menijo, da je odločitev sodišča v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo. “Ustavni sodniki so poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov, ki so na treh referendumih pokazali, da mora slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter naravno danost ženskega in moškega spola,” je v sporočilu za medije zapisal vodja Koalicije za otroke gre Aleš Primc.

Primc trdi, da je odločba “kriminalna” z vidika slovenske demografije in da se lahko razume tudi kot narodna veleizdaja. “Slovenija že 40 let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva,” je zapisal. Odločitev je po njegovem mnenju protiustavna, ker naj bi bila v nasprotju s 53. členom ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Protiustavna je po njegovem mnenju tudi, ker sta v zadevi razsojala pristranska sodnica in sodnik. “Ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs je nastopala kot aktivistka v referendumski kampanji na strani LGBT aktivistov. Prav tako je v referendumski kampanji LGBT aktivistov sodeloval Aleksander Čeferin, brat ustavnega sodnika Roka Čeferina,” je zapisal. Poudarja, da bo odločitev temelj za uvedbo umetnih oploditev žensk brez moža ali partnerja, tako da otroci ne bodo imeli znanega očeta ter podlaga za uvedbo trgovine z otroki ter izkoriščanje revnih žensk, ki bodo “za plačilo spočenjale, rojevale in prodajale svoje otroke bogatim naročnikom”.

V Legebitri navdušeni nad odločitvijo ustavnega sodišča

V društvu Legebitra pa so navdušeni nad odločitvijo ustavnega sodišča, takšno odločitev pa so pričakovali. Vodja Legebitre Lana Gobec je opozorila, da je zdaj na potezi DZ, da se ravna po navodilih sodišča in sprejme ustrezno zakonodajo. “Kajti že leta smo trdili, da je bil zakon o partnerski zvezi že ob sprejemu diskriminatoren, sedaj pa je temu pritrdilo tudi ustavno sodišče,” je povedala. Odločitev je po njenih besedah izjemnega pomena. “Ko imaš zakonodajo, ki deli partnerstva in ena naredi večvredna kot druga, je to začetek diskriminacije, izključevanja in neenake obravnave,” meni Gobec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje