Po Kurzu se z najvišjega položaja v državi poslavlja tudi Schallenberg

Svet 02. Dec 202117:55 > 21:19 2 komentarja
Alexander Schallenberg
Reuters/Leonhard Foeger

Domine znotraj avstrijske ljudske stranke padajo ena za drugo. Potem ko je vodja največje vladne stranke Sebastian Kurz danes zjutraj napovedal popolno umik iz politike, je pozno popoldne tudi kancler Alexander Schallenberg sporočil, da kanclerski položaj daje na razpolago drugemu. Predaja najpomembnejše politične funkcije v državi naj bi stekla takoj, ko bo znan primeren kandidat znotraj največje stranke v Avstriji. Vse kaže na to, da ga bo nasledil notranji minister Karl Nehammer. Svoj odstop je zvečer napovedal tudi finančni minister Gernot Blümel.

“Ni moj namen in nikoli ni bil moj cilj, da bi prevzel funkcijo vodje Nove ljudske stranke. Trdno sem mnenja, da je treba oba urada – šefa vlade in predsednika najmočnejše stranke – čim prej združiti v eni osebi,” je Alexander Schallenberg v pisni izjavi pojasnil svojo odločitev. Dejal je, da je funkcijo kanclerja prevzel “v zelo zahtevnem trenutku tako za zvezno vlado kot Novo ljudsko stranko”.

Se Schallenberg vrača na zunanje ministrstvo?

Nekdanji zunanji minister je pred zveznim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom kot kancler zaprisegel šele 11. oktobra letos – potem ko je Sebastian Kurz odstopil z mesta šefa vlade zaradi preiskav, povezanih s korupcijo. Ali bi se rad vrnil na zunanje ministrstvo, Schallenberg ni sporočil.

Po neuradnih informacijah bo notranji minister Karl Nehammer (ÖVP) skoraj zagotovo v petek imenovan za novega zveznega kanclerja in naslednika Schallenberga, saj uživa zaupanje in podporo najmočnejših politikov znotraj lastne stranke. Že prihodnji teden pa bi lahko prisegel pred avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom.

Mnogi prepričani, da se je Schallenber moral umakniti

Številni so prepričani, da je poteza Schallenberga povezana z današnjim umikom nekdanjega kanclerja Kurza iz politike. Ta je sicer dejal, da je umik povezan z rojstvom sina. Mnogi tej razlagi ne verjamejo. Kurz naj bi moral oditi iz politike zaradi preiskave, ki poteka proti njemu zaradi sumov poneverbe in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Kurz je po svojem odstopu za svojega naslednika predlagal Schallenberga in prav zato naj bi zdaj moral tudi on zapustiti kanclersko mesto. V stranki so očitno presodili, da po škandalih potrebujejo očiščenje.

Kurz je v svojem drugem mandatu na kanclerskem položaju prebil 643, v prvem pa 526 dni. Schallenberg je medtem sporočil, da se svojemu kanclerskemu položaju odreka po borih 53 dneh.

Odstopil tudi finančni minister Blümel

Svoj odstop je zvečer napovedal tudi avstrijski finančni minister Gernot Blümel. “Odločil sem se zapustiti politiko,” je povedal v izjavi na Facebooku. Kot je pojasnil, to počne za svojo družino, ki se je zaradi njegovega političnega delovanja večkrat soočila z grožnjami s smrtjo. Kot je dodal, je bila spodbuda za odstop tudi današnja odločitev Kurza, da zapusti politiko.

Opozicija pozdravlja umik Kurza in poziva k predčasnim volitvam

Opozicijske stranke so Kurzov umik iz politike danes pozdravile. Slišati je bilo tudi že pozive k predčasnim parlamentarnim volitvam. Predsednica socialdemokratov Pamela RendiWagner je menila, da je bil odhod Kurza iz politike “samo vprašanje časa. Generalni sekretar Neosa Douglas Hoyos je menil, da bi se to moralo zgoditi že zdavnaj. Zadovoljstvo je izrazil tudi prvak svobodnjakov Herbert Kickl, ki se je tudi zavzel za predčasne volitve. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje