Alexander Schallenberg je prisegel kot novi avstrijski kancler

Svet 11. Okt 202107:10 > 17:26 0 komentarjev
Avstrijski premier Alexander Schallenberg in predsednik republike Alexander Van der Bellen
Leonhard Foeger/REUTERS

Po sobotnem umiku Sebastiana Kurza je Avstrija danes dobila novega kanclerja. Predsednik Alexander Van der Bellen je na položaj zaprisegel dosedanjega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki ga je kot svojega naslednika napovedal Kurz.

Alexander Schallenberg je kot novi avstrijski kancler zaprisegel po umiku Sebastiana Kurza. “Vsi seveda pričakujejo, da bo vlada sedaj skupaj nadaljevala delo in skupaj tudi kaj pripeljala naprej,” je dejal avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

52-letni novi avstrijski kancler Schallenberg ima podobna stališča glede stroge migracijske politike kot njegov 35-letni predhodnik Kurz. Kot vodja avstrijske diplomacije je tudi podpiral do EU kritične tone kanclerja Kurza. Ta kljub odstopu ostaja predsednik avstrijske ljudske stranke in po novem tudi vodja strankine poslanske skupine.

Hkrati je vodenje avstrijskega zunanjega ministrstva danes prevzel Mihael Linhart, ki je bil doslej avstrijski veleposlanik v Parizu in pred tem generalni sekretar avstrijskega zunanjega ministrstva.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg in njegov namestnik Werner Kogler
Leonhard Foeger/REUTERS

Kurz v umik po preiskavah o uporabi proračunskega denarja

Dosedanji kancler iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je odločitev, da se umika, sporočil v soboto, potem ko so v državi stekle preiskave zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu stranke, Reinholda Mitterlehnerja, predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, Avstriji omogočil stabilno vlado.

Po napovedih naj bi Kurz kot poslanec avstrijskega parlamenta prisegel v četrtek.

Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Zeleni ostajajo v vladi, zaupanje ljudi bo treba pridobiti nazaj

Odločitev je pomirila koalicijske partnerje ÖVP, Zelene, ki so pred tem ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade. V nedeljo so nato napovedali, da ostajajo v koaliciji in vladi pod vodstvom Schallenberga.

Van der Bellen je v nedeljo po srečanju tako s Schallenbergom kot vodjo Zelenih in podkanclerjem Wernerjem Koglerjem obe stranki pozval, da je treba znova vzpostaviti zaupanje.

Svobodnjaki (FPÖ) so sicer napovedali, da bodo na izrednem zasedanju vložili nezaupnico proti celotni vladi, medtem pa nameravajo socialdemokrati (SPÖ) vložiti nezaupnico proti finančnemu ministru. Liberalni Neos zaenkrat ne razmišlja o vložitvi nezaupnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!