Odvetniku iz vplivne ameriške družine dosmrtni zapor za umor žene in sina

Svet 04. Mar 202308:20 0 komentarjev
Alex Murdaugh
PROFIMEDIA

V Južni Karolini je v petek sodnik Clifton Newman na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta obsodil 54-letnega odvetnika Alexa Murdaugha, ki ga je porota pred tem po kratki razpravi spoznala za krivega umora žene Maggie in sina Paula junija 2021.

Porota je sprejela navedbe tožilstva, da je Richard ‘Alex’ Murdaugh ubil ženo in sina v strahu pred razkritjem, da je dolga leta zaradi odvisnosti od mamil kradel denar svoji odvetniški pisarni in strankam. Njegov drugi sin Buster je na sojenju pričal v očetovo korist. Vendar pa je Murdaugh nasprotoval sinovim izjavam ter se s tem praktično sam obsodil.

Murdaugh sicer vztraja, da je nedolžen, vendar policija in tožilstvo nista našla kredibilne alternativne teorije o morilcu. Policija se je osredotočila nanj, ker je na začetku preiskave lagal o tem, kje je bil pred umorom.

Njegovi odvetniki so nanizali številne alternativne teorije in namigovali, da bi lahko zločin izvršili tisti, ki so Murdaugha zalagali z mamili, in tisti, ki so bili jezni nanj zaradi vpletenosti v še eno sumljivo smrt pred leti. Vendar to ni bilo dovolj, da bi poroto prepričali v obstoj kredibilnega dvoma, Murdaugha pa so poleg tega prevečkrat ujeli na laži, da bi mu verjeli, ko je trdil, da je nedolžen.

54-letni Murdaugh naj bi 52-letno ženo Maggie in najmlajšega sina, 22-letnega Paula, s strelnim orožjem ubil na družinskem posestvu v notranjosti Južne Karoline – nanju je streljal od blizu, in sicer v bližini ut za pse. Ko je porota prebrala odločitev, Murdaugh, ki se je pred tem izrekel za nedolžnega in je trdil, da žene in sina ne bi poškodoval, ni pokazal nikakršnih čustev, navaja Reuters. Je pa med sojenjem priznal, da je lagal o svojem alibiju in da je zagrešil več kaznivih dejanj na področju financ, zaradi česar je porota podvomila o njegovi kredibilnosti.

Alex Murdaugh
PROFIMEDIA

Po besedah sodnika Cliftona Newmana so dokazi o krivdi Murdaugha neizpodbitni. Po navedbah BBC sicer ni bilo predstavljenih neposrednih dokazov, kot so morilsko orožje ali okrvavljena oblačila. Namesto tega so se tožilci osredotočili na posnetek na aplikaciji za pošiljanje fotografij in videov Snapchat, ki ga je tik pred streljanjem posnel Murdaughov sin Paul in na katerem je slišati Murdaughov glas.

Sojenje je razkrilo nemalo podrobnosti življenja znane družine, pozornost pa so pritegnili tudi dokumentarni filmi o Murdaughovih grehih, ki sta jih predstavila Netflix in HBO.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!