Sirene naznanile konec akcije, v središču Reke odstranili podvodno mino

Svet 19. Mar 202308:28 > 17:11 0 komentarjev
mina, reka
PROFIMEDIA

Nekaj minut po šesti uri zjutraj so se na Reki oglasile zvočne sirene za splošno nevarnost. Iz reškega pristanišča so namreč začeli odstranjevati nedavno odkrito podvodno mino. Uspešno so jo odvlekli proti odprtemu morju, kjer so jo ob 13.15 nevtralizirali. Zaradi varnosti je bilo v času akcije gibanje v tako imenovani rdeči coni v središču mesta prepovedano. Prepoved so malo pred 14. uro odpravili.

Na Reki so odstranili nedavno odkrito podvodno mino, pri čemer je sodelovalo več sto pripadnikov civilne zaščite, policije ter drugih služb.

Mino so dopoldne iz pristanišča premestili na lokacijo, kjer so jo kasneje nevtralizirali, pri tem pa so sodelovali potapljači specialne enote policije, so dopoldne sporočili iz štaba reške civilne zaščite, ki je akcijo koordiniral v sodelovanju s policijsko upravo Primorsko-goranske županije in drugimi službami. Že tedaj so sporočili, da akcija poteka po načrtih.

Mina je skupaj z razstrelivom in aluminijastim ohišjem tehtala 1100 kilogramov, z morskega dna pa so jo na globino sedmih metrov dvignili z baloni. Nato so jo s hitrostjo dveh milj na uro odvlekli do lokacije uničenja, ki je bila od obale oddaljena 8300 metrov. S čolni pa so kraj zavarovali tudi v radiju okoli 7000 metrov. Nato so jo tam razstrelili.

mina, reka
PROFIMEDIA

Civilna zaščita je okoli 13. ure sporočila, da so mino uspešno uničili. Ob tem je opozorila, da bo akcija trajala še najmanj eno uro, saj morajo preveriti, če je bila ta v celoti opravljena po načrtih. Malo pred 14. uro pa so se v mestu zaslišale sirene, ki so oznanile, da je akcija končana.

Mesto prazno kot že dolgo ne

Središče Reke je bilo medtem popolnoma prazno. Nekaj ljudi naj bi tudi prenočilo v Dvorani mladosti, kjer so oblasti pripravile ležišča za okoli 500 ljudi, ki so morali zapustiti tako imenovano rdečo cono. Tam jih je sicer noč prebilo le nekaj, saj jih je večina našla zatočišče pri sorodnikih in prijateljih.

Pred začetkom akcije v štabu reške civilne zaščite zaradi varnosti prebivalcev niso razkrili točne lokacije te mine, so pa sporočili, da je delno vkopana v morsko dno. Zaradi njenih značilnosti in lokacije je niso mogli uničiti na kraju, kjer so jo našli, zato so jo tudi prenesli drugam, kjer jo bodo deaktivirali.

Ker je reško pristanišče blizu središča mesta, so že v soboto zvečer sprožili začasno evakuacijo prebivalcev območja v bližini lokacije mine. Na širšem območju središča mesta so ustavili tudi cestni, železniški in letalski promet ter zaprli trgovine, kavarne in druge gospodarske objekte.

V petek odkrili tudi letalsko bombo

V petek so med gradbenimi deli na Reki odkrili tudi neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Kot poroča reški Novi list, je bombo v neposredni bližini nekdanje tovarne Torpedo, nedaleč od trgovskega centra ZTC, odkril bagerist.

Dela na tem cestnem gradbišču so bila do nadaljnjega ustavljena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!