OpenAI vrnil udarec Elonu Musku

Svet 07. Mar 202415:39 0 komentarjev
ELON MUSK OPENAI
Foto: PROFIMEDIA

Eden najbogatejših ljudi Elon Musk je proti podjetju OpenAI, ki je bil ustanovljen kot neprofitni raziskovalni laboratorij, sprožil tožbo. Trdi namreč, da je organizacija s partnerstvom z Microsoftom kršila ustanovni akt in se iz neprofitnega delovanja usmerila v profitnega. OpenAI se je na tožbo odzval z objavo Muskovih elektronskih sporočil iz časa, ko je bil ta še del organizacije. Vsebina teh pa razkriva, da je ravno Musk soustanovitelje pozival k spremembam, ki jim jih zdaj očita v tožbi.

Podjetje OpenAI, ki je ustvarilo klepetalni robot ChatGPT, se je na tožbo, ki jo je Elon Musk sprožil proti podjetju in njegovemu direktorju Samu Altmanu, odzvalo z objavo Muskovih elektronskih sporočil iz časa, ko je bil Musk še del ekipe soustanoviteljev OpenAI.

Musk v tožbi, ki jo je nedavno vložil na sodišče v San Franciscu, podjetju očita, da se je z večmilijardnim partnerstvom z Microsoftom od prvotnega neprofitnega poslanstva usmerilo k ustvarjanju dobičkov. OpenAI je bil namreč ustanovljen kot raziskovalni laboratorij, ki v osnovi deluje kot neprofitna organizacija.

V odgovor na Muskove očitke se je OpenAI zdaj odzval z objavo vsebine elektronskih sporočil, ki jih je Musk pošiljal ob začetku delovanja podjetja in so v nasprotju z njegovimi navedbami v tožbi. V takratnih sporočilih vodilnim naj bi namreč Musk opozarjal, da podjetje potrebuje ogromno sredstev, če želi uresničiti svoje velike ambicije na področju umetne inteligence. Trdil je, da OpenAI nima nobene možnosti, da bi samo prek lastnih virov sredstev ustvaril uspešno platformo, osnovano na umetni inteligenci. Menil je, da morajo zato stremeti k zagotavljanju alternativnih virov financiranja, piše CNN.

V sporočilu s konca novembra, ki ga je Musk poslal Altmanu, naj bi zapisal, da podjetje za uspešen preboj in tekmo z Googlom in Facebookom potrebuje veliko več kot le 100 milijonov dolarjev (okoli 92 milijonov evrov). Predlagal je, da se podjetje zaveže zbrati eno milijardo sredstev. Če jim to ne bi uspelo, naj bi obljubil, da bo razliko kril sam.

Eno izmed elektronskih sporočil Elona Muska, ki ga je objavil OpenAI (Foto: OpenAI)

Upoštevali Muska in ustvarili 90 milijard dolarjev vredno korporacijo

OpenAI je v nedavno objavljenem zapisu na svoji spletni strani zatrdil, da Musk nikoli ni izpolnil dane obljube. Prispeval naj bi samo 45 milijonov dolarjev (okoli 41 milijonov evrov), medtem ko so drugi donatorji zbrali 90 milijonov dolarjev (okoli 82 milijonov evrov). V sporočilu leta 2018 je Musk vodilnim v podjetju dejal, da je edina prava pot za OpenAI, da se združi s podjetjem Tesla. Muskov predlog je vodstvo zavrnilo, zato je konec istega leta organizacijo zapustil. Pred tem je v še enem elektronskem sporočilu Altmanu in drugim vodilnim zapisal, da OpenAI ne bo postal relevanten igralec na področju umetne inteligence brez “dramatičnih sprememb v vodenju in financiranju podjetja”, za te pa, da bodo potrebne milijarde.

Z njegovim opozorilom so se vodilni strinjali in leta 2019 znotraj krovnega podjetja ustanovili profitno podružnico OpenAI LP, ki je omogočila hitrejše povečevanje naložb v njihove produkte. Ta poteza je nato OpenAI v le nekaj letih iz “ničvredne” organizacije spremenila v korporacijo, vredno 90 milijard dolarjev. Zasluge za ta uspeh pa so šle izvršnemu direktorju in soustanovitelju Samu Altmanu kot idejnemu vodji načrta, še piše CNN.

Od takrat je tudi Microsoft v podjetje vložil 13 milijard dolarjev (okoli 12 milijard evrov). Ravno partnerstvo z Microsoftom pa je, kot v tožbi trdi Musk, v nasprotju z ustanovnim aktom OpenAI. Musk, ki je pred enim letom ustanovil lastno podjetje za umetno inteligenco xAI, s tožbo zahteva, da OpenAI vrne ustvarjene dobičke in se preoblikuje v neprofitno organizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!