Opozicija med Plenkovićevo predstavitvijo eno uro glasno tolkla po mizah (VIDEO)

Svet 24. Okt 202315:16 1 komentar
Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

V saboru je hrvaški premier Andrej Plenković predstavil redno letno poročilo o delu vlade oz. stanju države in naroda. Poslanci opozicije so med njegovim nastopom eno uro glasno tolkli po poslanskih klopeh, česar sabor v zgodovini samostojne Hrvaške še ni doživel.

Predstavniki opozicije so začeli tolči po klopeh, potem ko predsedujoči saboru Željko Reiner ni več želel odobriti njihovih zahtev po prekinitvah, s katerimi je ta po navedbah hrvaških novinarjev hotela zamakniti začetek predstavljanja poročila premierja Andreja Plenkovića.

“Vedimo se demokratično, vaša obstrukcija nima smisla, s tolčenjem po klopeh ne boste ničesar dosegli,” je dejal Reiner in dal besedo premierju. Plenković je poročilo prebral kljub velikemu hrupu v dvorani.

Med dosežki vlade v času svojega sedemletnega mandata je premier in vodja vladajoče HDZ izpostavil infrastrukturne projekte, višje plače, nižje davke, padec števila brezposelnih in zmanjšanje javnega dolga. Spomnil je tudi na šest paketov ukrepov pomoči gospodinjstvom in podjetjem zaradi draginje, davčno reformo, oboroževanje in dobre rezultate v turizmu.

Kot štiri ključne naloge vlade v prihodnjem obdobju pa je izpostavil izboljšanje demografske slike, digitalno preobrazbo, izobraževanje in razogljičenje.

Vodja največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin je pred Plenkovićevim govorom dejal, da obstajata dve Hrvaški, ena, ki je resnična, in druga, ki jo premier vidi skozi svoja rožnata očala.

Plenković pa je ob koncu predstavitve poročila izjavil, da obstajata dve Hrvaški, pri čemer ena predano dela, druga pa samo kritizira in ne le da ne ponuja nobenih rešitev, temveč v vsaki rešitvi poskuša najti problem. “Danes se je ta Hrvaška razkrila kot primitivna in nekulturna,” je še sporočil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje