Beograd prejel rekordno aprilsko pošiljko snega, pobeljeno tudi Sarajevo

Svet 04. Apr 202310:15 > 15:13 0 komentarjev
Sneg v Beogradu
N1

V Beogradu je zapadla rekordna količina snega za april in povzročila prometni kolaps. Tudi Sarajevčani so se zbudili v belo jutro. Na Hrvaškem medtem hude preglavice v cestnem in pomorskem prometu povzroča orkanski veter. Zaradi sunkov burje je državni hidrometeorološki zavod izdal rdeče opozorilo za skoraj celotno obalo.

Beograjčane je presenetil sneg, ki je začel padati danes zjutraj. Povzročil je prometne zastoje po celotnem mestu, v centru pa je bil prekinjen tramvajski promet. Prav tako je praktično obstal promet na začetnem odseku avtoceste Beograd–Niš. Na avtocesti Beograd–Niš je promet v smeri Novega Beograda praktično obstal.

Čeprav so v Beogradu že kdaj prej sneg imeli aprila, je bil danes presežen rekord v izmerjeni višini spomladanskega snega. Leta 2021 je zapadlo 10 centimetrov, danes pa so v Beogradu že zjutraj izmerili 14-centimetrsko snežno odejo. Ker gre za moker, težek sneg, pričakujejo tudi lomljenje vej, zato meteorološka služba svetuje dodatno previdnost. Pričakujejo, da se bo zima zadržala vsaj naslednja dva dni.

Letalski promet na beograjskem letališču kljub poteka nemoteno, javno komunalno podjetje pa dela pospešeno pri čiščenju snega. V središču mesta je bil začasno prekinjen tramvajski promet.

Več srbskih krajev je ostalo brez električne energije, skupno okoli 500 gospodinjstev. Ponekod v hribih je padlo več kot 40 centimetrov snega.

V belo jutro so se zbudili tudi v Sarajevu in Banjaluki. Zaradi močnega vetra in sneženja imajo ponekod težave z dobavo elektrike. V Bosni so temperature od minus dva do treh stopinj Celzija, na jugu države pa okoli 12 stopinj, poroča sarajevski portal klix.ba.

Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
Foto: N1/F. Z.
Sneg v Sarajevu Sneg v Sarajevu
N1/F. Z.

Na Hrvaškem pa velike težave v prometu povzroča orkanski veter. Za vse skupine vozil so zaprti avtocesta proti Dalmaciji med Svetim Rokom in Posedarjem, del jadranske magistrale ter most na Pag, opozarjajo v hrvaškem avtoklubu (Hak). Po napovedih vremenoslovcev bo na obali namreč pihala močna burja, na območju Velebita tudi do 175 kilometrov na uro.

Veter težave povzroča tudi v pomorskem prometu, zato so prekinjene številne trajektne in katamaranske linije.

Rdeče opozorilo velja vzdolž celotne obale z izjemno zahodne obale Istre, kjer velja oranžno vremensko opozorilo. To so izdali tudi za območje Like, v preostalem delu države pa velja rumeno opozorilo.

Že v noči na torek je veter povzročal preglavice v hrvaški prestolnici. Veter je podiral drevesa, dvigoval in odnašal pločevinaste strehe, škoda pa je nastala tudi na terasi enega od lokalov.

Sneži tudi na Kosovu, v Prištini pa so mestne oblasti meščane pozvale, naj danes ne obiskujejo parkov, saj obstaja nevarnost padanja dreves. Zaradi močnega sneženja in vetra so se namreč v več delih mesta podrla drevesa.

S severa Črne gore pa poročajo o 32 centimetrih snega v kraju Rožaje, drugod pa od pet do enajst centimetrov. Promet je zaradi snega in poledice ponekod oviran. Po napovedih meteorologov naj bi sneženje popoldne oslabelo, poročajo črnogorski mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!