Dva od osumljenih za napad v Moskvi priznala krivdo, grozi jima dosmrtni zapor

Svet 24. Mar 202407:44 > 22:51 19 komentarjev
Osumljenec za teroristični napad v Moskvi
Foto: Yulia Morozova/REUTERS

Dva od štirih osumljenih za petkov teroristični napad v Moskvi sta se v nedeljo pojavila pred moskovskim sodiščem. Oba sta priznala krivdo v vseh točkah. Grozi jima dosmrtni zapor. V Rusiji so razglasili dan žalovanja, po podatkih ruskih oblasti je v napadu umrlo 137 ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih.

Po petkovem terorističnem napadu v Moskvi so ruske oblasti v soboto sporočile, da so aretirale 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Osumljenci so tuji državljani. Po poročanju ruskih medijev so nekateri osumljenci iz Tadžikistana, večinsko muslimanske nekdanje sovjetske republike, ki meji na Afganistan.

Ob tem naj bi oblasti zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti. Oblasti so četverico pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Prva dva osumljenca priznala krivdo

Osumljenca – Dalerdžon Mirzojev in Saidakrami Račabalizoda – sta se v nedeljo pojavila pred moskovskim sodiščem zaradi obtožb, povezanih z napadom. Obtožena sta storitve terorističnega dejanja.

Oba sta priznala krivdo v vseh točkah, je za državni medij RIA Novosti sporočila tiskovna služba moskovskega mestnega sodišča. V priporu bosta vsaj do 22. maja, poroča CNN.

Grozi jima dosmrtna zaporna kazen, poročajo ruski državni mediji.

Osumljenec za teroristični napad v Moskvi
Foto: Yulia Morozova/REUTERS

Umrlo 137 ljudi

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6.000 ljudi.

Reševalne ekipe in preiskovalci so v soboto odkrivali vedno nove žrtve pod ruševinami. Število žrtev napada je danes naraslo na 137. Med ubitimi so tudi trije otroci, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzemajo tuje tiskovne agencije. Kot je danes še sporočil ruski preiskovalni odbor, so doslej identificirali 62 žrtev napada.

Število ranjenih je medtem naraslo na 180, med njimi so 142 ljudi prepeljali v bolnišnice. Oblasti so v Moskvi ta konec tedna odpovedale vse množične prireditve in poostrile varnostne ukrepe.

Putin o domnevni vpletenosti Ukrajine

Putin je v soboto v nagovoru narodu na državni televiziji dejal, da so aretirali vse napadalce, spregovoril pa je tudi o domnevni vpletenosti Ukrajine in obljubil stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada. Trditev Islamske države ni omenil.

Foto: PROFIMEDIA

V Kijevu odgovornost za napad zavračajo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zvečer poudaril, da Rusija poskuša prevaliti odgovornost na Ukrajino. “Moskva vedno uporabi enake metode,” je dejal Zelenski v video nagovoru. “Vedno krivijo druge,” je dodal.

Izrazi podpore

Odločna obsodba terorističnega napada ter izrazi zgroženosti, solidarnosti in sožalja so v soboto med drugim prispeli iz EU, ZN, zveze Nato, posameznih evropskih držav, ZDA in arabskih držav. Napad je obsodila tudi Slovenija.

Po Moskvi in drugih ruskih mestih, pa tudi nekaterih beloruskih, so se na oglasnih panojih prikazale fotografije sveče v znak žalovanja. Mnogi so položili cvetje in prižgali sveče. Ljudje polagajo cvetje tudi pred ruskimi veleposlaništvi po svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje