Ovse sprožil preiskavo domnevnih ruskih prisilnih deportacij ukrajinskih otrok

Svet 31. Mar 202309:10 1 komentar
Deportacija otrok v Ukrajini
Alexey Pavlishak/REUTERS

Ovse je sprožil preiskavo obtožb o domnevnih ruskih prisilnih deportacijah ukrajinskih otrok z zasedenih ozemelj. 45 držav Ovseja je s tem sprožilo t. i. moskovski mehanizem, ki jim omogoča ad hoc ustanovitev misije strokovnjakov za preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v četrtek sporočila, da bo sprožila preiskavo obtožb o domnevnih ruskih prisilnih deportacijah ukrajinskih otrok z zasedenih ozemelj. Pri tem se v dogovoru s Kijevom sklicuje na t. i. moskovski mehanizem, ki omogoča ustanovitev misije za preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic.

Po besedah nemške predstavnice v Ovseju Gese Bräutigam bodo zbrane informacije posredovali “ustreznim mehanizmom za odgovornost” in nacionalnim, regionalnim ali mednarodnim sodiščem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Še naprej smo zaskrbljeni zaradi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava o človekovih pravicah po ruski obsežni agresivni vojni proti Ukrajini, zlasti v zvezi s prisilnim premeščanjem in deportacijo otrok s strani Rusije,” je dodala.

45 držav Ovseja je s tem sprožilo t. i. moskovski mehanizem, ki jim omogoča ad hoc ustanovitev misije strokovnjakov za preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je danes prispel na enodnevni delovni obisk v Ukrajino, kjer se bo sešel z ukrajinskim državnim vrhom ter izkazal nadaljnjo podporo Slovenije tej državi v njenih prizadevanjih v boju proti ruskim agresorjem.

Obtožbe o nezakoniti deportaciji na tisoče otrok

Ukrajinska vlada rusko stran obtožuje, da je nezakonito deportirala na tisoče otrok iz okupirane Ukrajine v Rusijo. Urad Ovseja za človekove pravice je decembra takšna poročila označil za verodostojna.

Ta mesec je nato Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije. V Moskvi so nalog označili za nezakonit ter proti tožilcem in sodnikom ICC sprožili kazensko preiskavo. Ob tem vztrajajo, da so otroke pred spopadi odpeljali na varno.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj tako kot ZDA niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje