Poročilo o stanju človekovih pravic: v Sloveniji prepolni centri za begunce

Svet 20. Mar 202321:00 komentar
Azilni dom Vič
BOBO

Ameriški State Department je objavil poročilo o stanju človekovih pravic po svetu. Glede Slovenije znova opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce, pri čemer pri slednjih kot možne razloge navaja pomanjkanje osebja za obdelavo prošenj in begunce iz Ukrajine. Po oceni poročevalcev sodni sistem ostaja preobremenjen, političnih zapornikov ni.

Ameriški State Department v danes objavljenem poročilu o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2022 glede Slovenije med drugim ponovno opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce. Izpostavlja tudi nekatera druga vprašanja, na katera je opozoril že v preteklosti, okrepljeno pozornost pa namenja vprašanju medijske svobode.

Poročilo o Sloveniji med drugim ugotavlja, da so bile zadnje parlamentarne in predsedniške volitve v državi svobodne in poštene, vendar pa omenja poročila o omejevanju svobode izražanja in medijev, kamor spadajo grožnje novinarjem z nasiljem, ki da so jih spodbujali “vladni dejavniki”.

Del poročila o Sloveniji je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami kratek. Pri medijih poročilo omenja pogojno kazen uredniku tednika Demokracija Jožetu Biščaku zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti s prispevkom, objavljenim decembra 2020. Poročilo State Departmenta navaja poročilo Evropske komisije o vladavini prava, ki je bilo objavljeno julija, in ugotavlja, da se položaj svobode medijev in pluralizma od leta 2021 ni izboljšal, grožnje in ustrahovanje na spletu se nadaljujejo.

Poročilo ob tem tudi izpostavlja tudi ravnanje nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše in drugih funkcionarjev. “Janša je na primer javno televizijo obtožil pristranskosti in obžaloval, da morajo davkoplačevalci financirati propagandno sramoto,” piše v poročilu State Departmenta, ki dodaja, da je Janša maja v Celju dobil pogojno kazen zaradi razžalitve dveh novinark leta 2016.

Poročilo omenja tudi proteste novinarjev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) proti pritiskom in odločitvam vodstva, ki je bilo imenovano v času prejšnje vlade. State Department ob tem omenja padec referendumske pobude proti noveli zakonu o RTVS ter napoved nove vlade premierja Roberta Goloba, da bo utrdila neodvisnost javnih medijev.

V novem poročili, ki ga je ga je danes predstavil državni sekretar Antony Blinken, so predstavili stanje spoštovanja človekovih pravic in pravic delavcev v 198 državah in ozemljih. Poročilo za leto 2022 je posebej kritično do Rusije ter tudi do nekaterih drugih držav vključno s Kitajsko, Mjanmarom in Iranom. “Obstajajo verodostojna poročila o množičnih usmrtitvah, mučenju, posilstvih, brezobzirnih napadih in namernih napadih na civiliste in civilno infrastrukturo, ki so jih izvedle ruske sile v Ukrajini, kar vse predstavlja vojne zločine,” navaja poročilo. V poročilu za leto 2022 so poudarjeni tudi primeri prisilnih deportacij civilistov in otrok iz Ukrajine v Rusijo. Zaradi teh je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.