Predstavnik izraelske vojske: Vojna v Gazi se bo nadaljevala tudi v letu 2024

Svet 01. Jan 202410:08 > 18:37 3 komentarji
Vojna, Gaza, Palestina, Izrael
Foto: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Novo leto ni prineslo miru na Bližnjem vzhodu. V nočnih napadih izraelskih letal na Gazo je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. O raketnih napadih so tik po polnoči poročali tudi iz Izraela. Odgovornost za te je prevzelo oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas. Vojna v Gazi se bo nadaljevala tudi v letu 2024, pa je v nedeljo izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in ocenil, da Izrael za bojevanje potrebuje več deset tisoč rezervistov.

Izraelske slike nadaljujejo svojo skoraj trimesečno ofenzivo v Gazi. Medtem ko so letala ciljala tarče vzdolž oblegane enklave, iz osrednjega in južnega dela Gaze prihajajo poročila o uličnih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci. Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, so izraelske sile tudi minulo noč izvedle več racij na zasedenem Zahodnem bregu.

Hamas je v odgovor na poboje civilistov po polnoči Izrael napadel z nizom raket tipa M90. Ob tem so se vzdolž Izraela oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost napada iz zraka. Kot je poročal dopisnik francoske tiskovne agencije (AFP) iz Tel Aviva, je bilo nad mestom videti, kako je zračna obramba prestregla več izstrelkov.

Ob tem so se nekateri zatekli na varno, številni pa zaradi tega niso želeli prekinili novoletnih praznovanj. Izraelska vojska je potrdila napad, poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi za zdaj še ni.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir pa je danes pozval k umiku Palestincev iz Gaze in vrnitvi judovskih priseljencev na območje enklave, od koder se je Izrael umaknil leta 2005. Njegovi komentarji sledijo podobnim izjavam finančnega ministra Bezalela Smotriča, ki je v nedeljo prav tako pozval k vrnitvi naseljencev v Gazo.

Izraelski vojak, GAza
Izraelski vojak (Foto: REUTERS)

Da se bo vojna v Gazi nadaljevala tudi v letu 2024 pa je v nedeljo izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in ocenil, da Izrael za bojevanje potrebuje več deset tisoč rezervistov. “Cilji vojne zahtevajo dolgotrajno bojevanje in na to se ustrezno pripravljamo,” je v nedeljo zvečer dejal Hagari in poudaril, da vojska načrtuje, kako bo v prihodnjih mesecih razporedila svoje vojake.

V pričakovanju daljše vojne so nekaterim rezervistom dovolili začasno vrnitev v civilno življenje. “Nekateri rezervisti se bodo ta teden vrnili k svojim družinam in zaposlitvam. To bo razbremenilo gospodarstvo in jim omogočilo, da si naberejo moči za prihajajoče dejavnosti v naslednjem letu, saj se bodo boji še naprej nadaljevali,” je še dodal.

Najbolj krvavo vojno v zgodovini Gaze so sprožili napadi palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo 1.139 ljudi, od tega 695 civilistov. V povračilnih napadih, ki so sledili, pa je bilo v Gazi doslej ubitih najmanj 21.978 ljudi, skoraj 58.000 je ranjenih, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Od začetka izraelske kopenske ofenzive v Gazi je bilo ubitih 172 izraelskih vojakov, več kot 900 je bilo ranjenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje