Papež obsodil kritike blagoslova istospolnih parov: “To je hinavščina”

Svet 07. Feb 202415:54 7 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je obsodil kritike odločitve Vatikana, da dovoli blagoslov istospolnih parov. V pogovoru za italijanski katoliški dnevnik Credere je izpostavil, da ni nihče ogorčen, če blagoslovi poslovneža, ki morda izkorišča ljudi, kar je zelo resen greh. Ogorčeni pa so, če blagoslovi homoseksualca. To je hinavščina, je dodal.

V skladu z deklaracijo Fiducia supplicans, ki jo je decembra lani odobril Frančišek, je Vatikan omogočil blagoslov “parov v neurejenih zvezah”, kot so ponovno poročeni pari in istospolni pari, pod pogojem, da se izvaja zunaj liturgičnih obredov.

Sveti sedež je takrat poudaril, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in da ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi. Po nekaterih ostrih kritikah znotraj Cerkve pa je papež kasneje pojasnil, da katoliška cerkev blagoslovi posameznika in ne zveze.

V danes objavljenem pogovoru je papež tudi dejal, da želi Cerkev približati ljudem, ki jim služi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Poudaril je, da ljudje zelo trpijo, medtem ko kleriki včasih živijo v udobju. “Treba je videti delo, trpljenje ljudi,” je dejal in kot pomembno izpostavil tudi omogočanje dela ženskam v rimski kuriji. Spomnil je, da v njej sedaj že dela nekaj žensk in dodal, da na določenih položajih delajo boljše od moških.

Glede svojih zdravstvenih težav, vključno s težavami pri hoji, zaradi katerih včasih uporablja voziček, pa je dejal, da se “Cerkev vodi z glavo, ne z nogami”.

Papež Frančišek
Papež Frančišek (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje