Pelosi začenja azijsko-pacifiško turnejo, Tajvana ne omenja

Svet 31. Jul 202215:23 > 15:31 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi bo z delegacijo odpotovala v azijsko-pacifiško regijo, kjer bo obiskala Singapur, Malezijo, Južno Korejo in Japonsko, so danes potrdili v njenem uradu. Morebitnega obiska Tajvana, ki je v minulih dneh razburil Peking, pri tem niso omenili.

Dodali so še, da se bo obisk osredotočil na vprašanja miru in varnosti, gospodarskega partnerstva, človekovih pravic in demokratičnega vladanja ter boja proti pandemiji covida-19 in podnebnim spremembam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Singapurju so že potrdili, da se bo pri njih mudila ta ponedeljek in torek. Namera Nancy Pelosi sicer je, da skupaj s šestčlansko kongresno delegacijo obišče Tajvan, za katerega Peking trdi, da je del Kitajske, je v minulih dneh povzročila velike napetosti med ZDA in Kitajsko.

Čeprav so ameriški uradniki že večkrat obiskali Tajvan, v Pekingu namreč menijo, da bi bilo potovanje Pelosi v Taipei velika provokacija, saj gre za visoko politično predstavnico ZDA, ki glede na svojo funkcijo lahko potuje z vojaškim spremstvom.

Kitajski voditelj Ši Džinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru ta teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”. “Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,” je Ši po navedbah kitajskih medijev dejal Bidnu. Kitajske oblasti so poleg tega v soboto izvedle vojaške vaje severno od ožine, ki loči celinsko Kitajsko in otoški Tajvan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!