Biden in Džinping o Tajvanu in naraščajočih napetostih

Svet 28. Jul 202218:59 > 20:43 3 komentarji
Biden, Džinping
PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden in kitajski predsednik Ši Džinping sta danes po telefonu razpravljala o naraščajočih napetostih glede Tajvana, o še vedno aktualnem trgovinskem sporu in o prizadevanjih za obvladovanje rivalstva med velesilama. Cilj pogovorov je bil vzpostaviti "varovalne ograje", s katerimi bi se lahko izognili odprtemu konfliktu.

To je bil že njun peti pogovor, odkar je Joe Biden pred letom in pol postal predsednik ZDA. Po navedbah Bele hiše je Bidnov glavni cilj vzpostaviti varovalne ograje za obe velesili. S tem naj bi zagotovili, da se bosta državi lahko izognili odprtim konfliktom, čeprav se močno razhajata v pogledih in sta vse večji tekmici na geopolitičnem prizorišču.

“Zagotoviti želimo, da bodo komunikacijske linije s predsednikom Ši Džinpingom vedno odprte glede vseh vprašanj, ne glede na to, ali se o njih strinjamo ali ne,” je dejal svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby, ki je prav tako naznanil, da so bile “napetosti zaradi kitajske agresije v indijsko-pacifiški regiji” visoko na dnevnem redu.

Vendar pa bo vprašanje, kje in kako postaviti omenjene “varovalne ograje”, zahtevno, zlasti ob številnih nerešenih sporih med državama, vključno s tlečo trgovinsko vojno, ki se je začela v času predsedovanja nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Na vprašanje, ali bi lahko Biden odpravil nekatere od 25-odstotnih uvoznih dajatev, ki jih je Trump uvedel na milijarde dolarjev vredne kitajske izdelke, je Kirby sicer priznal, da so bile carine, ki jih je uvedel Trump, slabo oblikovane, toda dodal, da odločitve o tem zaenkrat še ni.

Najnovejše žarišče sporov med velesilama pa je tudi morebitno potovanje Bidnove zaveznice in predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvan, za katerega Peking trdi, da je del Kitajske. Čeprav so ameriški uradniki že večkrat obiskali Tajvan, pa v Pekingu menijo, da je potovanje Pelosijeve na ta otok velika provokacija, saj gre za visoko politično predstavnico ZDA, ki glede na svojo funkcijo lahko potuje z vojaškim spremstvom.

Spor glede obiska Pelosijeve je sicer le vrh ledene gore, saj se ameriški uradniki bojijo, da se Kitajska približuje uporabi sile za vzpostavitev nadzora nad Tajvanom. Mnogi menijo, da je kitajska invazija Tajvana ne le možna, temveč tudi načrtovana, s ciljem povečanja Šijevega prestiža, ko se bo ta letos podal v svoj tretji mandat.

Kitajski voditelj Xi je predsednika ZDA opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”. “Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,” je Xi po navedbah kitajskih medijev dejal Bidnu. Sicer sta oba predsednika pogovor ocenila kot odkrit in poglobljen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje