Pet let po velikonočnih napadih na Šrilanki svojci žrtev še brez odškodnine

Svet 21. Apr 202409:53 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Šrilanko je pred petimi leti pretresla serija samomorilskih napadov islamskih skrajnežev v cerkvah in hotelih, v katerih je bilo ubitih 279 ljudi, še najmanj 500 pa je bilo ranjenih. Sodišče je lani razsodilo, da takratne oblasti niso upoštevale opozoril pred napadi, a svojci žrtev še vedno čakajo na pravico.

V otoški državi so 21. aprila 2019 skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu Šrilanke. Eksplodiralo je tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.

V napadih je umrlo 279 ljudi, najmanj 500 pa jih je bilo ranjenih. Med ubitimi je bilo 45 tujcev, med njimi turisti, ki so otok obiskali deset let po koncu brutalne državljanske vojne.

Policija je v povezavi z napadi aretirala 135 ljudi. Preiskava bombnih napadov je pokazala, da je bilo vseh osem samomorilskih napadalcev pripadnikov šrilanške džihadistične skupine, ki je razglasila pripadnost skrajni skupini Islamska država.

Žrtev se bodo danes med drugim spomnili z mašo v eni od cerkev, ki je bila tarča napada.

Foto: PROFIMEDIA

Preživeli in svojci umrlih terjajo preiskavo

Sodišče je lani razsodilo, da nekdanji šrilanški predsednik Maithripala Sirisena in najvišji uradniki niso upoštevali opozoril iz tujine, da so napadi neizbežni, odgovornim pa naložilo plačilo 310 milijonov rupij (milijon dolarjev) odškodnine sorodnikom žrtev.

Vendar sodba še ni bila v celoti izvršena. “Sodišče jim je dalo šest mesecev časa za plačilo, a še niso plačali,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 59-letni šrilanški vladni uradnik Saman Sirimanna, ki je v enem od napadov izgubil dva otroka. Naslednja obravnava v zadevi je po njegovih besedah predvidena julija.

Preživeli in svojci umrlih zahtevajo tudi preiskavo trditev o povezavah med napadalci in šrilanškimi obveščevalci. Mediji so poročali, da je bil visoki predstavnik vojaške obveščevalne službe Suresh Sallay, ki je bil blizu nekdanjemu predsedniku Gotabayi Rajapaksi, povezan z napadalci.

Protesti Šrilanka
Protestniki, ki so vdrli v predsedniško palačo (Foto: PROFIMEDIA)

Rajapaksa je sedem mesecev po napadih zmagal na predsedniških volitvah, v kampanji pa se je zavezal, da bo poskrbel za varnost. Sallayja je imenoval za vodjo glavne šrilanške obveščevalne agencije. Rajapaksa je bil odstavljen pred okoli dvema letoma, ko so protestniki med gospodarsko krizo vdrli v njegovo poslopje. Njegov naslednik Ranil Wickremesinghe je septembra lani napovedal preiskavo povezav Sallaya z napadalci, a vodja obveščevalne službe ostaja na položaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!