Pismo beograjske ravnateljice: Pripovedujte o pogumu deklice, ki je rešila brata

Svet 11. Maj 202318:26 0 komentarjev
Protesti v Beogradu
Zorana Jevtić/REUTERS

Pretresljivo pismo, v katerem beograjska ravnateljica piše o pogumu osnovnošolke, ki je med strelsko tragedijo na osnovni šoli tvegala življenje, da bi rešila mlajšega brata, se je dotaknilo src mnogih. V besedilu ravnateljica javnost poziva, naj ne piše in govori o osnovnošolcu, ki je ubijal, ampak o deklici, ki je rešila življenja drugih. Njo bi si po besedah ravnateljice morali vzeti za zgled, za ljubezen do drugega bitja in plemenitost, ki je vredna več kot vsaka ocena in odličen uspeh.

Po spletu je zakrožilo čustveno besedilo profesorice in ravnateljice Pete beograjske gimnazije Verice Rakonjac Pavlović, ki se je razpisala o deklici iz osnovne šole Vladislava Ribnikarja. Ta je med strelskim pohodom 3. maja tvegala svoje življenje, da bi rešila mlajšega brata.

Rakonjac Pavlović je v pismu opisala dogajanje na šoli in javnost pozvala, naj ne piše o učencu, ki je ubil osem otrok in varnostnika, temveč o pogumu osnovnošolke, ki je rešila brata in njegove sošolce.

“Pravijo, da je fant, ki je moril, iz dobre družine in je bil odličen učenec. Ni iz dobre družine in ni bil odličen učenec, pa čeprav je imel petice … Dobra družina je tista, v kateri negujejo ljubezen med družinskimi člani kot do drugih ljudi. Vse ostale družine pa so žal bolj ali manj slabe in to vpliva na duševno zdravje vsakega otroka – tega ni mogoče z ničimer nadomestiti,” je začela zapis.

Po njenih besedah odličnjak ni tisti, ki ima petice, ampak tisti, ki je razumen. In to razumnost v njenih očeh pooseblja deklica.

“Na nasprotni strani otroka, ki nikogar ne ljubi, imamo deklico, ki je z neverjetno prisebnostjo pobegnila iz učilnice, a ni tekla proti izhodu, temveč je tekla v nasprotno smer, proti drugemu hodniku, proti zapletenemu prehodu s težkimi steklenimi vrati, ki jih je bilo treba odpreti … Tekla je po dolgem praznem hodniku do učilnic nižjih razredov … tja, kjer je bil njen mlajši brat,” je opisala ravnateljica.

“Kolikšna ljubezen jo je vodila, da je stekla naravnost v učilnico mlajšega brata … Tam je učiteljici rekla, naj zaklene in skrije otroke.” Profesorica in ravnateljica je dodala, da tega, kar je storila deklica, večina ljudi ne bi naredila, sploh pa ne takrat, ko so njihova življenja v nevarnosti. “Skozi dolge in zapletene hodnike je stekla, da bi rešila svojega brata. To je ljubezen. To je otrok iz dobre družine, ki jo je naučila ljubiti.”

“Deklica, ki je tekla reševat svojega mlajšega bratca, ko je bilo njeno življenje najbolj ogroženo, je za zgled. Za pohvalo, za medaljo, za ljubezen do drugega bitja, za človečnost, plemenitost, pogum, ki je vreden več kot vsaka ocena in odličen uspeh. In tudi kakršen koli uspeh v življenju in karieri,” je še izpostavila Rakonjac Pavlović in besede sklenila s pomembnim apelom: “Vsi otroci so doživeli veliko žalost in bolečino, samo z zgledi plemenite ljubezni lahko celimo njihove in tudi svoje rane. Naj angelčki, ki so odšli, mirno spijo. Rešujmo otroke, ki so preživeli.”

O stiskah otrok in mladih, vrstniškem nasilju, težavah v šoli se v zadnjih tednih več govori – več o teh temah najdete v rubriki Poglobljeno, kjer s članki opozarjamo na nujnost izboljšav ter skupaj s strokovnjakinjami in strokovnjaki razlagamo rešitve. Gre za nujno branje za vse starše, učitelje, šolnike, mlade, svetovalce, vse, ki delajo z otroki in mladostniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!