Pismo matere pokojne osnovnošolke: “Ne bi se smeli sramovati strokovne pomoči”

Svet 23. Maj 202320:42 0 komentarjev
Žalovanje v Beogradu
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Po družbenih omrežjih je zakrožil čustven zapis matere, katere hči je umrla v strelski tragediji na eni od beograjskih osnovnih šol 3. maja. "Veste, sošolci so ga sprejeli, stkana so bila prijateljstva, to je bilo vse, kar so njihova zlata srca lahko naredila ... Vse ostalo je bilo odvisno od vas, zanj ste bili odgovorni," je med drugim zapisala.

Mati pokojne osnovnošolke je pismo naslovila na starše 13-letnika, ki je ubil 10 ljudi. V besedilu opisuje skupne trenutke sošolcev, staršem pa postavi tudi nekaj vprašanj.

“Če nas boste kdaj poiskali in želeli povedati: ‘Prosim, oprostite nam, nismo vedeli bolje in zelo nam je žal …’ Veste, ne verjamemo več v pravičnost, a še naprej se bomo trudili verjeti v človečnost in resnico,” je začela zapis.

“Verjamem, da se zavedate, da je bil ta razred izjemen, ne zaradi ocen, ampak zato, ker so bili prijatelji. V šolo so hodili nasmejani in se zadovoljni vračali,” je nadaljevala in se spomnila na skupne trenutke sošolcev. “Se spomnite, ko so bili skupaj na jezikovnem taboru v Franciji. Od otrok smo dobivali posnetke, kako pojejo ob kaminu, se igrajo ob večerih in hodijo na izlete … Veste tudi, da so skupaj igrali karte in se smejali v sobah do poznih ur. Vedeli ste, da se razumejo. Kako ne bi vedeli, ko ste hvaležno klicali razredničarko in se zahvaljevali, ker so tako lepo sprejeli vašega sina v novem razredu,” je zapisala.

Avtorica pisma je v nadaljevanju vprašala, zakaj starši storilca niso poiskali pomoči, ko še ni bilo prepozno. “Otroci so preživeli čudovite trenutke, a jim je bilo obenem čudno, zakaj njihov sošolec sedem dni spi zvit v fotelj namesto v postelji, čeprav je imel na voljo dvoposteljno sobo. Veste, vaš otrok je potreboval tako vašo pomoč kot pomoč strokovnjakov.”

Nato je spregovorila o dogodku, ki se je zgodil 3. maja. “Tragedija, ki se je zgodila, je tako strašna, boleča in nepojmljiva. Težko dihamo. Za vedno se bomo spraševali, zakaj mu niste pomagali, ampak ste mu raje omogočili ure streljanja.”

“Vemo, da je vrstniško nasilje pereča tema današnje družbe, ki ji je treba posvetiti največjo pozornost in poiskati rešitve, kako nasilje lahko ustavimo. A tega niste storili. In za to mi je zelo žal,” je še razmišljala v zapisu.

“Veste, sošolci so ga sprejeli, stkana so bila prijateljstva, to je bilo vse, kar so njihova zlata srca lahko naredila … Vse ostalo je bilo odvisno od vas, zanj ste bili odgovorni. V 21. stoletju se ne bi smeli sramovati strokovne pomoči, ki je na voljo. Si boste vsaj kdaj priznali, da ste naredili napako,” je vprašala starše strelca. Izpostavila je še, da gre za tragedijo družbe. “Umrli so izjemni otroci, ki so bili na pravi poti, da postanejo izjemni ljudje,” je dodala. Zapis je sklenila s poklonom pokojnim.

Pred kratkim je po spletu zakrožil tudi zapis beograjske ravnateljice, ki je javnost pozvala, naj ne piše in govori o osnovnošolcu, ki je ubijal, ampak o pogumu deklice, ki je rešila življenja drugih.

O stiskah otrok in mladih, vrstniškem nasilju, težavah v šoli se v zadnjih tednih več govori – več o teh temah najdete v rubriki Poglobljeno, kjer s članki opozarjamo na nujnost izboljšav ter skupaj s strokovnjakinjami in strokovnjaki razlagamo rešitve. Gre za nujno branje za vse starše, učitelje, šolnike, mlade, svetovalce, vse, ki delajo z otroki in mladostniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!