Plačljive plaže na Hrvaškem? Predlog zakona razburja južne sosede

Svet 18. Avg 202211:19 > 14:04 2 komentarja
Plaža v Rijeki
Hrvaška plaža (Foto: PROFIMEDIA)

Na Hrvaškem razburja nov predlog zakona o morskem dobru in pristaniščih, ki po mnenju društva Pokret otoka omogoča ograjevanje in zaračunavanje dostopa do plaž. Pristojno hrvaško ministrstvo zato pozivajo, naj premisli.

Kultna splitska plaža Bačvice je v preteklosti že bila ograjena in zaklenjena, vstop pa je bil mogoč le v primeru plačila. V hrvaškem društvu Pokret otoka opozarjajo, da bi se z novim predlogom zakona o morskem dobru in pristaniščih to lahko ponovno zgodilo.

“Nov predlog zakona predvideva možnost izključitve splošne rabe plaž, kar mora obstajati v zakonu, a mi si želimo, da bi to bila izjema, ne pravilo. Da se ne zgodi, da pridejo ljudje z denarjem, vzamejo naše plaže z dolgoročnimi koncesijami in s tem izvedejo nekakšno privatizacijo,” je za hrvaški N1 opozoril Marko Bertolino iz društva.

Danijela, ki se na Bačvicah kopa že od malih nog, je za N1 povedala, da se spominja obdobja, ko je bil vstop na plažo plačljiv. “In potem smo iskali luknje v žici in druge načine, kako priti na plažo. Kdo bo dal otrokom in mladini toliko denarja, da se pridejo sem kopat? To moramo dobro premisliti in poskrbeti za lokalno prebivalstvo, ki nima ne počitniške hišice ne denarja.”

Društvo Pokret otoka je pristojno ministrstvo za pomorstvo, morje in infrastrukturo že večkrat opozorilo, kaj bi lahko pomenila sprememba zakona. “Ne bi rekel, da ni komunikacije, ampak mi smo se odzvali potem, ko nekaj časa nismo dobili odgovora, ali bodo te pripombe sprejete,” je dejal Bertolino, ki meni, da je boljše opozarjati zdaj, tudi če nič ne bo, kot pa da se zgodi nekaj, kar bomo obžalovali mi in generacije za nami.

Plaža v Rijeki
PROFIMEDIA

V društvu menijo, da je treba ležalnike, senčnike in druge rekvizite na plaži zaračunavati, a ti ne smejo preprečevati neoviranega dostopa javnosti do morja in obale. “V pravilniku Splitsko-dalmatinske županije za koncesionirane plaže je zapisano, da je treba pustiti 30 odstotkov površin za javno rabo in zagotoviti prehode, po katerih lahko vsi, ki to želijo, neovirano vstopijo v morje. Praksa je pokazala, da so na ta način zadovoljeni tako zasebni kot javni interesi in da lahko tam, kjer se zakoni spoštujejo, vsi kakovostno sobivajo,” so predlagali.

Resorno ministrstvo se je naposled odzvalo. Po njegovih zagotovilih novi zakon nikakor ne bo olajšal ograjevanja plaž oziroma zaračunavanja vstopa na plažo.

“Zakon, ki je v pripravi, bi moral v primerjavi z veljavnim zakonom jasneje in podrobneje predpisati obveznosti koncesionarjev ter posledice za tiste, ki kršijo koncesijske obveznosti. Vse enote lokalne samouprave, na območju katerih je morsko dobro, se bodo zavezale, da ga varujejo in izboljšujejo. Po dodelavi besedila bo to objavljeno na osrednjem državnem spletnem portalu za javno razpravo, kjer bodo imeli vsi zainteresirani in širša javnost možnost podati svoje pripombe, in tako prispevati k pripravi samega zakona,” so sporočili z ministrstva.

Če že delate načrte za naslednje počitnice, poglejte, kakšen šolski koledar 2022/23.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje