Hrvaška Malta: otok kač, skritih zalivov in ukradenega blaga

Magazin 10. Avg 202219:20 > 13. Avg 2022 07:57 1 komentar
Plaža Sutmiljhoska
PROFIMEDIA

"Najlepši otok vseh morij in oceanov" svojo čarobnost dolguje oljkam, vinski trti, gostim gozdovom in skritim zalivom … Nekateri hrvaškemu otoku Mljet pravijo hrvaška Malta.

Po legendi je Mljet pravzaprav mitski otok Ogigija, na katerem je starogrški junak Odisej doživel brodolom. Noro zaljubljena boginja lepote Kalipso je Odiseja sedem let držala zaprtega v votlini, dokler ga ni osvobodila po Zevsovem naročilu.

Lovci na mite in legende so dolgo raziskovali in razmišljali tudi, kateri od sredozemskih otokov je bil tisti, na katerem naj bi apostol Pavel našel rešitev pred nevihto. Leta 61 naj bi apostol potoval iz Jeruzalema v Rim, ko ga je zajela nevihta na Jadranu. Varno zavetje je našel na otoku, polnem kač. Na otoku je apostol pred nadaljevanjem poti preživel tri mesece, v njegovo čast pa so tam zgradili cerkev.

Eden od indicev, da gre pri teh legendah za otok Mljet, je bilo ime, ki se uporablja v starih kronikah. Ime Melita je najprej spominjalo na Malto, a se opisi niso ujemali, zato so se raziskovalci strinjali, da gre za hrvaški biser, piše Dnevnik.hr.

Vas Kozarica na otoku Mljet Vas Kozarica na otoku Mljet
PROFIMEDIA
Otok Mljet Otok Mljet
PROFIMEDIA
Mljet Mljet
PROFIMEDIA
Zaliv na otoku Mljet Zaliv na otoku Mljet
PROFIMEDIA

Še eden od znakov je bil, da je apostla Pavla v roko ugriznila kača – medtem ko jih Malta ni imela, jih je bil Mljet poln. Kače so medtem ukrotili mungi, ki so jih na otoku izpustili pred približno 100 leti. Tako amfore kot potopljene ladje, ki so jih našli ob obalah Mljeta, kažejo, da so grški mornarji tam iskali počitek in osvežitev. Kroži tudi legenda, da so gusarji tam skrivali ukradene zaklade, saj so nakit našli po vsem otoku.

“Najlepši otok vseh morij in oceanov” svojo čarobnost dolguje oljkam, trtam, gostim gozdovom in Velikemu ter Malemu jezeru s slano vodo. Benediktinski samostan na otočku Svete Marije in rimska palača, ki sta po velikosti takoj za Dioklecijanovo palačo v Splitu in areno v Pulju, so le nekateri delčki, ki sestavljajo dragoceno dediščino otoka Mljet.

Plaže in skriti zalivi Mljeta so magnet za obiskovalce. Plaža Blace (Limuni) je le eden od biserov, ki jih je vredno obiskati. Peščena laguna je dolga približno en kilometer, obrnjena je proti jugu in odprtemu morju ter zaščitena z nizkimi skalami. Do nje pridemo po makadamski cesti. Ljubitelji kamenčkov se lahko odpravite na nepozabno plažo Sutmiholjska, še piše Dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.