Po 22 letih prijeli enega od storilcev množičnega poboja v ruandskem genocidu

Svet 25. Maj 202315:13 0 komentarjev
Fulgence Kayishema
U.S. State Department/REUTERS

V Južni Afriki so prijeli Fulgencea Kayishemo, ki ga od leta 2001 iščejo zaradi sodelovanja v genocidu v Ruandi. Skupaj s sostorilci naj bi umoril več kot 2.000 ljudi.

“V sredo popoldne je bil Fulgence Kayishema – eden najbolj iskanih osumljencev za genocid na svetu – aretiran v mestu Paarl v Južni Afriki. Na begu je bil več kot dvajset let, njegova aretacija pa zagotavlja, da se bo končno soočil s pravico,” je dejal glavni tožilec MICT Serge Brammertz.

Kayishema, nekdanji inšpektor pravosodne policije, je bil aretiran v skupni operaciji MICT in južnoafriških oblasti. Obtožen je sodelovanja pri izvajanju genocida in zločinov proti človečnosti. Skupaj z več sostorilci naj bi namreč umoril več kot 2.000 Tutsijev, ki so se zatekli v katoliško cerkev v kraju Nyange, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot pojasnjuje MICT, je Kayishema med drugim kupil in razdelil bencin za požig cerkve, v kateri so bili begunci. Ko požig ni uspel, so Kayishema in drugi z buldožerjem porušili cerkev ter ubili begunce, v naslednjih dveh dneh pa naj bi nadzorovali prenos trupel v množična grobišča.

V genocidu leta 1994 so skrajni Hutujci v komaj sto dneh pobili več kot 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev. Pokol je sledil sestrelitvi letala, na krovu katerega je bil ruandski predsednik, Hutujec Juvenal Habyarimana.

Še istega leta je bilo v mestu Arusha v Tanzaniji ustanovljeno Mednarodno sodišče za Ruando (ICTR), posebno sodišče ZN za sojenja najbolj odgovornim za genocid v Ruandi. Delo sodišča je leta 2015 prevzel MICT.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!