Po 50 tisoč letih se bo na nebu pojavil zeleni komet

Svet 10. Jan 202312:47 2 komentarja
Komet C/2022 E2 ZTF
PROFIMEDIA

Nedavno odkrit komet C/2022 E3 ZTF se bo kmalu pojavil na nebu in bo viden prvič po 50.000 letih, poroča CNN. Komet postaja vedno svetlejši, po napovedi predsednika Astronomskega društva Orion Igorja Žiberne pa bo verjetno najsvetlejši komet v letošnjem letu.

Komet C/2022 E2 ZTF so astronomi odkrili 2. marca lani. Po podatkih observatorija v San Diegu se bo Soncu najbolj približal 12. januarja. Komet ima sicer orbito okoli Sonca, ki poteka skozi zunanji del sončnega sistema, zato je potreboval toliko časa, da bo znova zanihal mimo Zemlje, poroča CNN.

PREBERITE: Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

Na novo odkrit komet naj bi opazovalci neba na severni polobli lahko opazili 12. januarja s pomočjo teleskopov in daljnogledov.

Komet je v začetku leta potoval skozi ozvezdje Severne krone. Predvidoma bo najsvetlejši 2. februarja, ko bo letel najbližje Zemlji. “Takrat bi na temni lokaciji moral biti po napovedih viden tudi s prostim očesom,” je pred kratkim v pogovoru za N1 dejal predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

Od sredine januarja bo komet viden vso noč. “Običajno lahko namreč komete opazujemo le takrat, ko so v bližini Sonca: bodisi v večernem mraku ali jutranji zarji. Ta komet pa bo praktično nekaj tednov viden vso noč,” je povedal.

Okoli 30. januarja bo komet potoval mimo Severnice. Nato bo okoli 6. februarja šel mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, to je Kapela. 12. februarja bo potoval mimo Marsa, ki je tudi viden s prostimi očmi. 15. februarja bo potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika. Za novo leto smo ga lahko videli tudi iz Maribora z navadnim daljnogledom. “Dovolj je, če vstanemo uro prej, na primer ob 5. uri,” je še povedal Žiberna.

Komet je mogoče od zvezd ločiti po repih, ki jih sestavlja prah, in zelenem odsevu kome. Koma je ovoj, ki se oblikuje okoli kometa, ko gre blizu Sonca, zaradi česar se njegov led spremeni neposredno v plin. Zaradi tega je komet videti nejasen, ko ga opazujemo skozi teleskope.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje