Po napadu hutijevcev na britanski tanker nov napad ZDA na Jemen

Svet 27. Jan 202410:41 2 komentarja
Hutijevci
Foto: PROFIMEDIA

Dan po raketnem napadu na britanski tanker v Adenskem zalivu je ameriška vojska napadla cilje hutijevcev v Jemnu. V napadih so uničili protiladijsko raketo, ki je bila usmerjena proti Rdečem morju in pripravljena na izstrelitev, je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske.

Ameriška vojska je danes izvedla nov napad na jemenske hutijevce in pri tem uničila protiladijsko raketo, ki je bila usmerjena proti Rdečem morju in pripravljena na izstrelitev, je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

ZDA je napad izvedla po petkovem raketnem napadu hutijevcev na britanski naftni tanker v Adenskem zalivu. Z raketo so zadeli britanski naftni tanker Marlin Luanda v Adenskem zalivu, ki ga je po napadu zajel ogenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na tanker je potrdil tudi Centcom ter dodal, da so se ameriški rušilec USS Carney in druge koalicijske ladje odzvale na incident in tankerju nudijo vso potrebno pomoč. O morebitnih poškodovanih v napadu hutijevcev niso poročali. Rušilec USS Carney je bil sicer v petek prav tako tarča raketnega napada hutijevcev, a je raketo uspešno sestrelil.

Hutijevci so novembra začeli napadati ladje v Rdečem morju in trdijo, da plovila, povezana z Izraelom, napadajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi. Najprej so trdili, da so tarče ladje povezane z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so medtem v zadnjem času izvedle več skupnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje