Po nizu porazov ruska vojska v Ukrajini dobila novega poveljnika

Svet 08. Okt 202217:06 3 komentarji
Sergej Surovikin
PROFIMEDIA

Ruska vojska v Ukrajini je po nizu porazov v invaziji, ki jo je začela februarja, danes dobila novega poveljnika, 55-letnega generala Sergeja Surovikina. Obrambni minister Sergej Šojgu ga je imenoval na čelo "specialne vojaške operacije v Ukrajini", je sporočil tiskovni predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov. Jedrska elektrarna v regiji Zaporožje je medtem po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako znova odvisna od zasilnih generatorjev, je povedal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Ruska vojska se je v zadnjih tednih soočala z ostrimi kritikami zaradi niza porazov med ofenzivo v Ukrajini. Prisiljeni so bili že v umik iz večine pokrajine Herson, prav tako beležijo velike izgube v pokrajinah Zaporožje, Doneck in Lugansk, ki si jih je Rusija sicer po spornih referendumih priključila. Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi vojaških porazov odredil tudi delno mobilizacijo sil v državi, da bi nadomestili izgube.

Uradno ruska vojska sicer nima večjih težav v Ukrajini, a so tudi Kremlju naklonjeni komentatorji že močno kritizirali vojaško vodstvo, saj da je položaj v Ukrajini kaotičen in meji na katastrofo. Imenovanje novega poveljnika pa so že toplo pozdravili.

Surovikin velja za izkušenega vojaka in poveljnika. Med drugim si je izkušnje nabiral v vojni v Čečeniji in potem na bojiščih v severnem Kavkazu in v Siriji, kjer se je Rusija leta 2015 postavila na stran režima Bašarja al Asada in v boju z uporniki odločilno prevesila tehtnico na njegovo stran.

Doslej je vodil sile na jugu Ukrajine, zdaj pa je prevzel poveljstvo nad celotno operacijo v zahodni ruski sosedi. Ime njegovega predhodnika sicer ni bilo nikoli javno objavljeno, a glede na navedbe ruskih medijev je bil to Aleksander Dvornikov, prav tako general iz čečenske vojne in ruski poveljnik v Siriji.

Jedrska elektrarna v Zaporožju brez zunanjega napajanja

Jedrska elektrarna v regiji Zaporožje je medtem po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako znova odvisna od zasilnih generatorjev, je povedal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

jederska elektrarna Zaporožje
REUTERS/Alexander Ermochenko

“Ponovno obstreljevanje, ki je zadelo edini vir zunanje energije elektrarne, je izjemno neodgovorno,” je dejal Grossi. Čeprav je šest reaktorjev v hladni zaustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem. Grossi, ki je bil v četrtek v Kijevu, je napovedal, da bo kmalu odpotoval v Rusijo, nato pa se vrnil v Ukrajino, “da bi zagotovil jedrsko varnost in zaščitno območje okoli nuklearke”.

Putin je ta teden izdal odlok, s katerim je ukazal vladi, naj prevzame lastništvo te največje evropske jedrske elektrarne. Putinov odlok je sledil formalni priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je pod ruskim nadzorom od marca, obstreljevanje okoli objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju. Dizelski generatorji v nuklearki imajo dovolj goriva za delovanje najmanj deset dni. Tehniki medtem že popravljajo napeljavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje