Po odločitvi Sodišča EU: Poljska bo razpustila sporno disciplinsko zbornico

Svet 17. Avg 202112:46 > 13:24 0 komentarjev
Zastava Poljske in EU
Ints Kalnins/REUTERS

Poljska je obvestila Evropsko komisijo, da bo ukinila disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča, ki je bila jabolko spora med Varšavo in Brusljem. Poljska vlada se je s tem odzvala na poziv Komisije, ki je dala Varšavi čas do ponedeljka, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU glede disciplinskih postopkov proti sodnikom.

Poljska vlada se je v ponedeljek uradno odzvala na poziv Evropske komisije, naj spoštuje odločitev Sodišča EU. Gre za dve sodbi sodišča v Luxembourgu, pri čemer se prva nanaša na delovanje disciplinske zbornice in Poljski nalaga, naj ustavi njeno delovanje, druga pa ugotavlja, da je celoten disciplinski sistem neskladen z evropsko zakonodajo.

Kot izhaja iz sporočila, ki ga je objavil vladni informacijski center, je poljska vlada v pismu Bruslju zapisala, da bo nadaljevala reformo pravosodja. Obenem pa je tudi napovedala, da bo razpustila disciplinsko zbornico v sedanji obliki v okviru naslednje faze pravosodne reforme, ki naj bi se začela v prihodnjih mesecih, je danes poročala poljska tiskovna agencija PAP.

Poljska
Jakub Orzechowski/Agencja Gazeta/REUTERS

V pismu je vlada še navedla, da je prva predsednica poljskega vrhovnega sodišča Malgorzata Manowska izdala odredbi, na podlagi katerih se v disciplinski zbornici ne sme obravnavati nobenih novih sodnih disciplinskih postopkov, dokler ne bodo uvedene zakonodajne spremembe ali dokler Sodišče EU v zvezi s tem ne izda pravnomočne sodbe.

Poljska vlada ob tem še navaja, da “nima sredstev, s katerimi bi brez kršenja načela neodvisnosti sodstva lahko ustavila delovanje zbornice sodišča in učinke njenih odločitev”, še poroča PAP.

Korak nazaj

Spomnimo, Evropska komisija je konec julija dala Poljski čas do 16. avgusta, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU glede disciplinskih postopkov proti sodnikom vrhovnega sodišča. Če se Poljska ne bi odzvala do danega roka, bi Komisija lahko zaprosila Sodišče EU, da Poljski naloži denarno kazen. Pri Evropski komisiji so danes potrdili, da so pravočasno prejeli pismo Varšave, vendar njegove vsebine niso želeli komentirati.

Varšava je v vmesnem času vendarle sporočila, da bo pri pravosodni reformi storila korak nazaj. Predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je tako pred dnevi napovedal, da bodo ukinili disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča v sedanji obliki. Ob tem ni podrobneje pojasnil, kakšne rešitve glede disciplinskih postopkov bo vlada uvedla namesto teh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!