Po policijski uri zaradi divjih svinj še prepoved piknikov na severu Rima

Svet 08. Maj 202219:15 > 19:19 0 komentarjev
Divja svinja v Rimu
PROFIMEDIA

Po tem, ko so prebivalci več sosesk na severu Rima po številnih napadih divjih svinj na lastno pest uvedli policijsko uro, so zdaj v tem delu mestu prepovedali še piknike.

Razburjeni prebivalci sosesk na severu Rima so v začetku tega tedna na lastno pest uvedli policijsko uro, da bi se izognili napadom divjih svinj, ki so bili najpogostejši prav zvečer, ko so se prebivalci sprehajali s psi.

Zdaj pa so v tem delu Rima prepovedali še piknike, piše Guardian. Pred kratkim, v četrtek, so namreč pri poginuli divji svinji v naravnem rezervatu Insugherata odkrili afriško prašičjo gripo. Ta bolezen je za prašiče in divje svinje usodna, a za ljudi neškodljiva.

Mestne oblasti so prepovedale tudi hranjenje ali približevanje živalim, ljudem, ki so se sprehajali po kmetijskih površinah ali naravnih rezervatih na prizadetih območjih pa je bilo naročeno, da si morajo razkužiti obutev. Prizadeta območja v Rimu se nahajajo na severu in severozahodu italijanske prestolnice, vključno z območjem v bližini Vatikana.

To je prvi primer te bolezni v osrednji Italiji, potem ko so januarja odkrili v regiji Piemont na severu države. Vlada je zato imenovala posebnega komisarja za uvedbo ukrepov za izkoreninjenje bolezni.

Po ocenah združenja kmetov je v Rimu in njegovi okolici okoli 23.000 divjih svinj. Te živali pogosto vidijo v parkih, na cesti, ali pa jih ujamejo pri iskanju hrane v prepolnih smetnjakih.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je ob težavah z divjimi svinjami že napovedal, da bo razmeram posvetil pozornost. Podsekretar z ministrstva Andrea Costa pa je dejal, da vlada razpravlja tudi o načrtu zakola za zmanjšanje populacije divjih svinj. “Spoštujem zagovornike za pravice živali in okoljevarstvenike, vendar se soočamo z izrednimi razmerami, ki jih je treba reševati z izrednimi ukrepi,” je dejal za državno televizijo Rai.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!