Po racijah v Avstraliji pet najstnikov obtožili terorističnih kaznivih dejanj

Svet 25. Apr 202409:32 0 komentarjev
Racije v Sydneyju
Foto: PROFIMEDIA

Avstralske oblasti so pet najstnikov obtožile terorističnih kaznivih dejanj. Trije med njimi so obtoženi sodelovanja pri načrtovanju terorističnega dejanja, dva pa posedovanja nasilnega ekstremističnega gradiva. To je povezano z nedavnim napadom z nožem v cerkvi v predmestju Sydneyja.

Obtožbe sledijo protiterorističnim racijam organov pregona na območju Sydneyja, med katerimi so preiskali 13 lokacij in aretirali sedem mladoletnikov. V operaciji je sodelovalo več kot 400 policistov in pripadnikov avstralske varnostno-obveščevalne službe (ASIO).

Osumljenci so stari od 14 do 17 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah policije so osumljenci versko motivirani mladoletniki in del širše mreže sodelavcev 16-letnika, ki je minuli teden izvedel napad z nožem v cerkvi v predmestju Sydneyja. Policija je napad obravnavala kot teroristično dejanje, storilec pa ji je bil poznan od prej, a ni bil na nobenem seznamu morebitnih teroristov.

Razglasitev kaznivega dejanja za terorističnega policiji sicer omogoči, da preišče, ali je oseba delovala sama ali je bila del širše mreže.

Incident v cerkvi se je zgodil le dva dni po napadu z nožem v nakupovalnem središču v Sydneyju, v katerem je 40-letnik, ki naj bi imel duševne motnje, ubil šest ljudi, več pa ranil. Policija ga je ustrelila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!