Po rušilnem potresu v Turčiji: tudi vi lahko pomagate

Svet 06. Feb 202315:23 > 07. Feb 2023 13:21 1 komentar
Rdeči križ
Rdeči križ

Število smrtnih žrtev silovitega potresa v Turčiji narašča iz minute v minuto, številni prebivalci so pokopani pod ruševinami, so zapisali pri slovenskem Rdečem križu, pri čemer so pozvali ljudi, da donirajo denar za pomoč žrtvam potresa. Denar za pomoč zbirata tudi Slovenska karitas in Unicef Slovenija.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta začela zbirati denar za pomoč prizadetim v potresu, ki je ponoči stresel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. Denar je mogoče nakazati na transakcijska računa, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms. Dan po potresu je z zbiranjem denarja za pomoč začel tudi Unicef Slovenije.

Po navedbah Rdečega križa Slovenije je prizadetih več turških mest, potres pa so čutili tudi v turški prestolnici, ki je od epicentra oddaljena 460 kilometrov. Slabo vreme močno otežuje delo reševalcev, saj v Gaziantepu močno sneži (epicenter prvega potresa), v pokrajini Kahramanmaraş pa dežuje (epicenter drugega). Poleg tega so oblasti zaskrbljene zaradi morebitnega pokanja številnih jezov, kar bi lahko povzročilo še katastrofalne poplave. Po poročanju iz Sirije v bolnišnicah primanjkuje prostora, veliko je tudi pomanjkanje krvi.

Preberite še: Pretresljive izpovedi preživelih: “Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni”

Rdeči križ Slovenije se bo klicu na pomoč turškega in sirijskega društva Rdečega polmeseca odzval v sklopu programa “Neighbours Help First”, torej regionalne pobude jugovzhodne Evrope in Balkana, v sklopu katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov. Kot so zapisali pri Slovenski karitas, bodo ves zbrani denar posredovali Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost.

Rdeči križ Rdeči križ
Rdeči križ
Rdeči križ Rdeči križ
Rdeči križ
Rdeči križ Rdeči križ
Rdeči križ
Rdeči križ Rdeči križ
Rdeči križ

Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom sms, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Vsi, ki želijo pomagati preko Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun (Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Tudi prek Slovenske karitas je mogoče pomagati s sporočili sms. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.

Unicef Slovenija medtem denar zbira prek donacij na spletni strani, sporočilom sms s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje