Ujeti pod ruševinami obupano kličejo pomoč: “Oglašajo se, a nihče ne pride”

Svet 07. Feb 202310:11 > 15:39 1 komentar
Al Atarib, Sirija
Al Atarib, Sirija (White Helmets/via REUTERS)

"Na pomoč, na pomoč," so zveneli obupani kriki ženske, ki je v turški provinci Hatay ostala ujeta pod ruševinami. Ni edina. Je le ena od mnogih žrtev rušilnega tresenja tal, do katerih se reševalcem, ki bijejo bitko s časom in zares neugodnim vremenom, še ni uspelo dokopati. Prenekateri za pomoč kličejo zaman, saj ponekod reševalcev oziroma ustreznih strojev, ki bi jim lahko pomagali, ni.

Za prebivalci območij, ki so jih včeraj opustošili silovit potres in močni popotresni sunki, je težka noč. Čeprav so bili reševalci na delu ves čas, mnogi ostajajo ujeti pod ruševinami številnih porušenih stanovanjskih zgradb. Nekateri kričijo izpod ruševin, a pomoč do njih ne more.

“Oglašajo se, a nihče ne pride,” je za tiskovno agencijo Reuters opisal Deniz iz province Hatay, katere zahod meji na Sredozemsko morje. “Obupani so, mi smo obupani. Moj bog … Kličejo. Pravijo ‘Rešite nas’, a jih ne moremo rešiti. Kako naj jih rešimo? Nikogar ni bilo od jutra,” je opisal.

V času izjave sta bila pod ruševinami v potresu podrte stavbe njegova starša.

Preberite še: Pogled iz zraka: kako sta rušilna potresa razdejala del Turčije (FOTO & VIDEO)

Reševanje na območju juga Turčije in severa Sirije otežujejo mrzle zimske temperature in dež. Mrtvih je na območju Turčije in Sirije že več kot 5.000, število pa se bo skoraj gotovo še povečala.

Razmere so med drugim zelo pereče v Hatayu, kjer, tako kot drugod, mnogi še vedno ostajajo ujeti pod ruševinami. Na posnetku tudi obupani kriki ženske, ki kliče na pomoč: 

Težko je tudi tistim, ki so nesrečo preživeli. Navkljub mrazu so družine noč preživele v avtomobilih, parkiranih v vrste na cestah.

“Za zdaj še ni bilo preživelih. Potepuški pes je prišel in nekaj časa dolgo lajal, bala sem se, da gre za mojo mamo. A je bil nekdo drug,” je, tako Reuters, ob ruševinah nekdaj osemnadstropne stanovanjske zgradbe povedala Alya, ki se je v Hatay pripeljala iz Gaziantepa. Iz mesta, kjer je bil epicenter prvega potresa z magnitudo 7,8, je prišla, da bi našla mamo.

Preberite še: Nekdanjega nogometaša Chelseaja živega rešili izpod ruševin

Turška provinca Hatay leži v neposredni bližini meje s Sirijo. Tja je iz Sirije po podatkih turškega ministrstva za notranje zadeve pribežalo več kot 400.000 beguncev.

Hatay, Turčija
Hatay, Turčija (Umit Bektas/REUTERS)

V mestu Kahramanmaras, kjer je bil epicenter drugega ponedeljkovega potresa, so družine noč preživele nagnetene ob ognjih in odete v odeje. “Komaj nam je uspelo priti iz hiše,” je povedal Neset Guler, oče štirih otrok. “Naša situacija je katastrofalna. Lačni smo, žejni. Obupno je,” je opisal.

Po navedbah turške uprave za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) so doslej rešili okoli 8.000 ljudi iz približno 4.760 zgradb, piše Reuters. Na delu je več kot 20.000 reševalcev.

Opustošenje tudi v Siriji

Tudi na območju severa Sirije, ki ga delno nadzorujejo uporniki proti oblasti predsednika Bašarja al Asada, so številne družine še vedno ujete pod ruševinami. “Vsaka sekunda je pomembna za reševanje življenj in pozivamo humanitarne organizacije, naj nam zagotovijo materialno pomoč in se hitro odzovejo na to katastrofo,” je za Reuters povedal Raed al Saleh, vodja Belih čelad. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice so tudi zdravniki preobremenjeni in ne morejo pomagati vsem poškodovanim, navaja STA.

Latakia, Sirija
Latakia, Sirija (SANA/via REUTERS)

Iz sirskih provinc Alep in Idlib, že tako devastiranih od več kot desetletje trajajočih spopadov, prihajajo vesti o porušenih celotnih mestih. Ljudje kličejo na pomoč in jokajo od bolečine, a ni nikogar, ki bi se odzval na njihove klice, poroča britanski BBC. Prenekateri ljudje, ki so životarili že pred rušilnim potresom, so zdaj izgubili še tisto nekaj malega, kar so imeli. Ob tem je po družbenih omrežjih zakrožil posnetek “čudeža” oziroma reševanja novorojenčka, ki ga je mati rodila pod ruševinami. Sama poroda ni preživela. Med drugim so izpod ruševin prav tako potegnili dva majhna otroka – enega v Alepu in enega v Idlibu.

Spopadov na območju turško-sirske meje, kjer je Turčija pred tedni sprožila novo vojaško operacijo, sicer niso ustavile niti katastrofalne posledice potresa. Po poročanju Al Džazire je turško ministrstvo za obrambo danes sporočilo, da je turška vojska znova ciljala položaje oborožene Kurdske delavske stranke (PKK) in kurdske milice YPG.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje