Po skoraj 20 letih aretirali italijanskega mafijca: skrival se je kot kuhar

Svet 03. Feb 202310:03 1 komentar
Edgard Greco
Carabinieri Cosenza

Želja po medijski prepoznavnosti je pobeglega italijanskega mafijskega morilca spravila za zapahe. V Franciji so aretirali Edgarda Greca, ki je bil na begu od leta 2006, zadnja leta pa je bil zaposlen v italijanski restavraciji. Pred dvema letoma je svoje recepte razkril za lokalni časopis, kar je pritegnilo pozornost policije.

Po 17 letih bega so v Franciji ujeli obsojenega italijanskega mafijskega morilca Edgarda Greca, ki se je zadnja leta “skrival” kot kuhar v italijanski restavraciji.

Oblasti so ga iskale zaradi umora dveh bratov med “mafijsko vojno” v spopadu tolp v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, piše BBC. Brata Stefano in Giuseppe Bartolomeo sta bila leta 1991 do smrti pretepena v ribarnici na jugu Italije. Njunih trupel niso nikoli našli in domnevajo, da sta bili raztopljeni v kislini. Greco je povezan z mafijsko združbo ‘Ndrangheta v Lombardiji.

Ko je leta 2006 sodnik zanj izdal nalog za prijetje zaradi poskusa umora še enega moškega, je Greco pobegnil.

Osem let pozneje se je naselil v francoskem mestu Saint-Étienne, jugozahodno od Lyona, kjer je bil zadnja leta zaposlen v italijanski restavraciji. Greco je prevzel novo identiteto, skrival se je pod imenom Paolo Dimitrio. Leta 2021 je bil dovolj prepričan v svojo novo identiteto, za lokalni časopis je razkril nekaj svojih receptov za raviole in tagliatele, kar je pritegnilo pozornost policije.

Edgard Greco
Carabinieri Cosenza

Ker je bil v Italiji obsojen na dosmrtno zaporno kazen, je bila za njim izdana evropska tiralica. Kot italijanske karabinjerje povzema BBC, so jih sledi vodile v francosko mesto, kjer so s pomočjo francoskih kriminalistov locirali Greca in ga aretirali. V preiskavo je bil vključen tudi Interpol.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je pohvalil policijo, da so ujeli enega najhujših italijanskih kriminalcev, vodja policije v Kalabriji Roberto Occhiuto pa poudarjal, da je aretacija kazalnik zavezanosti Italije v boju proti vsem oblikam organiziranega kriminala.

Januarja je odmevala tudi aretacija šefa mafijske organizacije Cosa Nostra Mattea Messine Denara, ki so ga varnostni organi iskali 30 let. Mafijskega šefa so aretirali na zasebni kliniki v Palermu, kamor je “odšel na terapevtsko zdravljenje”, je povedal poveljnik italijanskih posebnih enot. Več lahko preberete v članku: Kdo je mafijec, ki ga je iskala vsa Italija, in kaj vse ima na vesti.

Ob prijetju se je policiji zahvalila tudi premierka Giorgia Meloni in jo označila za “veliko zmago” Italije v boju proti mafiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje