Na severu Kosova razprli srbsko zastavo, veliko 250 metrov. Razmere še mirne

Svet 31. Maj 202308:36 > 15:45
Razgrnili srbsko zastavo na Kosovu
PROFIMEDIA

Na severu Kosova je še naprej napeto. Kosovski Srbi se še vedno zbirajo pred sedeži občin in zahtevajo umik županov – etničnih Albancev. Zjutraj so v Zvečanu protestniki pred občinsko stavbo razprli srbsko zastavo, veliko 250 metrov. Mednarodna javnost medtem poziva k umiritvi strasti, ZDA pa so Kosovo izključile iz Natovih vojaških vaj.

Na severu Kosova v treh občinah z večinsko srbskim prebivalstvom razmere še naprej ostajajo zaostrene. V krajih Zvečan, Zubin Potok in Leposavić se že nekaj dni pred občinskimi stavbami zbirajo kosovski Srbi, ki zahtevajo odhod novoizvoljenih županov – etničnih Albancev.

Tudi danes so se v Zvečanu okrog sedme ure zjutraj pred občinsko stavbo začeli zbirati protestniki, poroča N1 Beograd. Gre za eno od občin, kjer so pred dnevi razmere eskalirale v spopad med pripadniki Natove misije Kfor in kosovskimi Srbi. Poškodovanih je bilo več kot 50 ljudi, med njimi tudi pripadniki Natove misije Kfor. 

Po pisanju N1 Beograd so sicer razmere trenutno mirne, a so vojaki Kforja okrepili varovanje – varovalno ograjo so postavili na večje območje. Po pisanju portala KoSSev so protestniki v Zvečanu razprli srbsko zastavo, veliko 250 metrov.

Kot je za N1 Beograd okoli poldneva ocenil novinar portala KoSSev, so razmere popolnoma drugačne kot v ponedeljek, ko je nasilje eskaliralo. “Razmere so mirne. V prvih vrstah so moški in ženske, odmeva glasba /…/ Sicer je postavljena bodeča žica, na njej plapolajo srbske zastave. Ne vemo, ali in kdaj se bo situacija rešila,” je komentiral.

“Nazadnje je imel nagovor nekdanji župan Zvečana Dragiša Milović. Povedal je, da so dva od štirih protestnikov, ki sta bila aretirana v minulih dneh, premestili v Prištino. Tam jima bodo sodili. Ponovil je zahteve, naj se umaknejo specialne enote izpred občinske stavbe. Naj se ustavi okupacija severa Kosova,” je še povzel dogajanje novinar portala KoSSev Ivan Mitić.

Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA
Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA
Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA
Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA
Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA
Protesti Srbov na Kosovu Protesti Srbov na Kosovu
PROFIMEDIA (Kosovo, Kfor)

Podobno mirno je v Zubinem potoku, kjer so zjutraj zaposleni na občini brez večjih težav vstopili v občinsko stavbo, je še na Twitterju objavil kosovski portal.

Medtem mednarodna javnost obe strani poziva k umiritvi razmer. ZDA so znova kritizirale odločitev kosovskih oblasti, da na silo postavijo nove župane na severu Kosova, in Prištino izključile iz vojaških vaj, ki trenutno potekajo v Evropi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval vse strani k takojšnjemu ukrepanju za zmanjšanje napetosti in obsodil nasilje nad pripadniki Kforja. “Odločitev kosovske vlade, da izsili dostop do občinskih stavb, je močno in po nepotrebnem zaostrila napetosti. Premier Kosova Albin Kurti in njegova vlada bi morala zagotoviti, da izvoljeni župani opravljajo svoje prehodne naloge z nadomestnih lokacij zunaj občinskih stavb in umakniti policijske sile iz bližine,” je v torek sporočil Blinken.

Kurti pa je presenečen nad odzivi mednarodne skupnosti, ki je priznala rezultate volitev na severu, zdaj pa nasprotuje temu, da izvoljeni predstavniki delujejo znotraj uradnih občinskih poslopij. Kritičen je bil tudi do pozivov k umiku kosovskih policistov in izrazil prepričanje, da bi se morali pred tem z ulic umakniti srbski “huligani”.

Po mnenju kosovskega premierja je prisotnost policije na severu Kosova smiselna, dokler so na ulicah “kriminalne tolpe”, ki rišejo grafite s črko Z in občudujejo ruskega predsednika Vladimirja Putina ter rusko okupacijo Ukrajine.

“Za Kosovo je teh vaj konec”

Ameriški veleposlanik v Prištini Jeffrey Hovenier je dejal, da so ZDA predvidele posledice tovrstne odločitve kosovskih oblasti in so premierju Kurtiju svetovale, naj tega ne stori, a da nasveta ni upošteval.

Prvi ukrep proti Kosovu je izključitev iz Natovih vaj Defender Europe 23, ki pod vodstvom ZDA od aprila do predvidoma konca junija potekajo v Evropi. “Za Kosovo je teh vaj konec,” je za lokalne medije po poročanju tujih tiskovnih agencij v torek dejal Hovenier.

Kot je dodal, ZDA razmišljajo tudi o drugih ukrepih in trenutno “niso navdušene” nad pomočjo Kosovu v njegovih prizadevanjih, da pridobi širše mednarodno priznanje ali napreduje proti članstvu v EU ali Natu.

Ameriški veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier
PROFIMEDIA (Jeffrey Hovenier)

Blinken je v torkovi izjavi še dejal, da bi srbski predsednik Aleksandar Vučić moral znižati v ponedeljek zvišano stopnjo pripravljenosti srbskih oboroženih sil in pozvati kosovske Srbe, naj prenehajo izzivati sile Kfor ter se vzdržijo nadaljnjega nasilja. “Tako Kosovo kot Srbija bi se morala nemudoma ponovno vključiti v dialog za normalizacijo odnosov, ki ga spodbuja EU,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.