Po strelskem napadu v Pragi policija objavila posnetke telesnih kamer (VIDEO)

Svet 22. Dec 202317:01 0 komentarjev

Po tragičnem strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi, ko je 24-letni študent univerze ubil 14 oseb, še 25 pa jih je ranil, so pristojni objavili posnetke telesnih kamer policije. Ti prikazujejo dogajanje na fakulteti takoj po tragičnem dogodku.

Češka policija je po včerajšnjem tragičnem strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi objavila posnetek telesne kamere, pritrjene na uniformo enega izmed policistov, ki so posredovali na kraju dogodka.

Posnetek prikazuje, kako so češke policijske enote takoj po napadu vstopile v prostore fakultete ter študente pospremile iz stavbe. Med evakuacijo so morali imeti vsi dvignjene roke.

Že včeraj je po spletu zakrožila tudi pretresljiva fotografija skupine študentov, ki se je pred napadalcem skrila na samem robu stavbe oziroma strehe fakultete.

Med žrtvami ni tujcev, stanje ranjenih stabilno

Med 14 smrtnimi žrtvami strelskega napada ni tujcev, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Policija je medtem sporočila, da si je napadalec sodil sam. Doslej zbrani dokazi sicer kažejo na to, da je napad na univerzi povezan z umorom moškega in njegove dvomesečne hčerke v gozdu na obrobju Prage.

“Vendar čakamo na balistične dokaze, ki bodo to potrdili,” je o povezavi med napadom na univerzi in umorom v gozdu na današnji novinarski konferenci dejal predstavnik praške reševalne službe.

Ob tem je pojasnil, da so bili ranjeni v napadu na univerzi, ki so potrebovali operacijo, operirani in da je njihovo stanje stabilno.

Po besedah Rakušana so že identificirali 13 od 14 smrtnih žrtev napada. Med njimi ni tujcev, je pa bila v napadu ubita vodja oddelka za muzikologijo na filozofski fakulteti Lenka Hlavkova. Oddelek je njeno smrt potrdil v objavi na Facebooku.

Na Karlovi Univerzi v Pragi je trenutno na izmenjavi 23 študentk in študentov Univerze v Ljubljani (UL), skupno v Pragi pa 42 študentov UL. Po informacijah univerze in ministrstva za visoko šolstvo so vsi na varnem.

Napadalec začel streljati na hodnikih in v predavalnicah

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Strelca je policija iskala že pred napadom, potem ko so v kraju Houston blizu češke prestolnice našli mrtvega njegovega očeta. Sumijo, da je napadalec, 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke, povezan tudi s smrtjo svojega očeta. 24-letnik naj bi si sicer sodil dan po tem, ko so ga policisti obkolili.

Na današnji novinarski konferenci je policija poudarila, da so organi pregona storili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi preprečili streljanje. Z umorom v gozdu naj bi se medtem še pred napadom ukvarjali najboljši preiskovalci, poroča britanski BBC.

V luči napada bo v soboto na Češkem dan žalovanja. Zastave na javnih poslopjih bodo spuščene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali. V praški katedrali svetega Vita bo potekala tudi pogrebna maša, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu pa naj bi ugasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!