Po umoru britanskega poslanca skrb vzbujajo tudi spletne grožnje

Svet 17. Okt. 202119:10
Delite:
Priti Patel
Foto: Jeff Overs/BBC/REUTERS

Po umoru britanskega poslanca Davida Amessa na otoku razmišljajo, kako bolje zaščititi politike. Skrbi vzbuja tako sama varnost politikov kot tudi grožnje, ki jih prejemajo prek spleta.

Eden izmed mogočih korakov je to, da bi poslance na lokalnih sestankih spremljala policija, je za BBC povedala notranja ministrica Priti Patel. Tudi predsednik spodnjega doma parlamenta Lindsay Hoyle je z notranjo ministrico govoril o praktičnih ukrepih za zaščito poslancev.

Poslanci se lahko pri srečanju z volilci zaščitijo tudi tako, da sprejmejo zgolj tiste, ki so si vnaprej rezervirali sestanek in jih predhodno preverijo, pravi Patel. Patel ob tem poudarja, da morajo biti ukrepi sorazmerni s tveganjem, poslanci pa morajo ostati dostopni.

Hoyle je v minulih dneh povedal, da si ne želi, da bi se poslanci nehali srečevati z volilci. Treba pa je pregledati varnostne ukrepe in preveriti, ali so ustrezni. Pozval je k prenehanju sovraštva, ki poganja napade proti poslancem. “Če bo iz te grozne tragedije prišlo kaj pozitivnega, je spoznanje, da je treba spremeniti kakovost političnega razprave. Pogovori morajo biti prijaznejši in temeljiti na spoštovanju,” je dejal.

Konservativni britanski poslanec David Amess je umrl po petkovem napadu z nožem. Zaboden je bil med srečanjem z volivci in volivkami v lokalni metodistični cerkvi. Za napad je osumljeni 25-letni britanski državljan somalijskih korenin Ali Harbi Ali, ki so ga policisti pridržali po napadu. Pred leti je sodeloval v programu za preprečevanje ekstremizma.

Patel napovedala tudi ukrepanje zoper spletne anonimneže

Patel je napovedala ukrepanje proti anonimnim računom na družbenih omrežjih. Pri tem ne gre zgolj za zaščito politikov, tudi otroci so na spletu deležni grozljivega sovraštva in zlorab. Vladni zakon o spletnem nadlegovanju politikom ponuja priložnost, da zaprejo jedki prostor, kjer je videti samo grozno vedenje, je dejala.

A ukrepanje proti anonimnim uporabnikom spleta mora biti sorazmerno in uravnoteženo, poroča BBC. Lisa Nandy z zunanjega ministrstva je poudarila, da je previdnost pri anonimnosti pomembna tudi v luči aktivistov in žvižgačev. Meni pa, da morajo ljudje odgovarjati za vedenje na spletu, ki bi bilo v resničnem življenju kaznivo.

Komentari

Vaš komentar