Po več kot letu dni se na Otoku obeta končanje dela stavk v železniškem prometu

Svet 30. Nov 202321:07 0 komentarjev
stavka železničarjev v Veliki Britaniji
Foto: Phil Noble/REUTERS

Britanski železniški, pomorski in transportni sindikat RMT je sprejel plačni dogovor, ki bo podlaga za končanje dela stavk, ki se v železniškem prometu ponavljajo že več kot leto dni, posledično pa ves ta čas prihaja tudi do številnih omejitev pri železniških storitvah. V sindikatu Aslef, ki zastopa strojevodje, medtem ponudbe še niso sprejeli.

V sindikatu RMT, ki v železnicah zastopa različne profile delavcev, so z doseženim zadovoljni, v Aslefu pa torej dogovor še iščejo. Ta konec tedna so zato napovedane nove stavke v tej prometni panogi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski prometni minister Mark Harper je ocenil, da je dogovor z RMT “dobrodošla novica za potnike in pomemben korak pri razreševanju sporov v železnicah”. Aslef pa je pozval, naj sledi RMT.

RMT je sicer dosegel zvišanje plač za nazaj, za leto 2022 in jamstva za varnost zaposlitve. Sindikat je bil v sporu glede plač in delovnih pogojev, kot so nadure, s 14 železniškimi upravljavci.

Zaradi številnih stavk v železnicah je bil železniški promet na Otoku v minulem obdobju pogosto moten.

Veliko Britanijo sicer ob visoki inflaciji že 18 mesecev pretresajo stavke v javnem in zasebnem sektorju; stavkali so že v zdravstvu in šolstvu, pa tudi učitelji in pristaniški delavci ter drugi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!