Po več kot tednu dni iz ene najglobljih turških jam rešili Američana (VIDEO)

Svet 12. Sep 202307:53 0 komentarjev

Iz Turčije prihaja spodbudna novica. Iz jame so po devetih dneh rešili poškodovanega ameriškega raziskovalca Marka Dickeyja. Pri reševalni akciji je sodelovalo več kot 150 jamarjev, tudi iz Hrvaške in Madžarske.

Reševalci so po več kot enem tednu rešili ameriškega raziskovalca Marka Dickeyja, ki je bil ujet v tretji najgloblji jami v Turčiji, piše BBC.

Pri reševalni akciji je sodelovalo več kot 150 ljudi, šlo pa je za eno tamkajšnjih najzahtevnejših reševanj.

Najnižja točka jame Morca, ki je v odročnem južnem delu države, sega skoraj 1,3 kilometra pod zemljo. Dickeyja so iz jame rešili okoli pol ene zjutraj po lokalnem času.

“Vedno znova sem se spraševal, ali bom preživel,” povzema besede rešenega jamarja BBC. Imel je namreč hude zdravstvene težave, krvavel je iz prebavil. “V precejšnih količinah sem bruhal kri, ko sem bil vse šibkejši, sem res mislil, da tega ne bom preživel,” je še povedal Dickey.

Tudi njegovi starši so zelo hvaležni, da so ga jamarski reševalci rešili. “Gre za nepopisno olajšanje,” sta povedala Debbie in Andy Dickey.

Dickey je bil vodja ekipe za kartiranje novega prehoda v jami, ko so se mu nenadoma pojavile zdravstvene težave. Njegovo stanje se je izboljšalo po transfuziji krvi, reševalci so ga nato položili na nosila. Pot iz jame je bila ozka, na najožjih mestih so morali celo uporabiti eksploziv, poroča CBS.

Pri reševanju so pomagali številni reševalci iz tujine, tudi iz Hrvaške in Madžarske. Pomembno je pripomogla tudi Dickeyjeva zaročenka Jessica Van Ord, ki mu je nudila podporo, ko je imel težave.

Američan, ki jame raziskuje že več kot 20 let, se je po zahtevni akciji vsem zahvalil za hiter odziv. “Zahvaljujem se za hiter odziv turške vlade, ki mi je med težavami priskrbela nujne medicinske pripomočke. Rešili so mi življenje. Res sem bil zelo blizu roba,” je še povedal po uspešni reševalni akciji. Dickey je sicer že več kot deset let inštruktor pri ameriški nacionalni komisiji za reševanje iz jam.

Umit Bektas/REUTERS
Umit Bektas/REUTERS
Umit Bektas/REUTERS
Umit Bektas/REUTERS
Umit Bektas/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!